A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség több ember sérelmére, kiszolgáltatott helyzet kihasználásával, sanyargatással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és kényszerítés miatt vádat emelt egy gazdálkodóval szemben, aki embertelen körülmények között, fizetség nélkül dolgoztatta idős, nehéz sorsú juhászait. A rendszeres bántalmazások következtében egyikük a fél szemére megvakult.

A vádirat szerint a Bács-Kiskun vármegyei tanyán őstermelőként állattartással foglalkozó férfi – az ügy vádlottja – 2010. és 2021. között más gazdáknál dolgozó idős, egyedülálló férfiakat – az ügy sértettjeit – fizetés, rendszeres szabadnapok és teljes ellátás ígéretével rávett arra, hogy állatgondozóként nála dolgozzanak. Miután az első juhásszal 2010 nyarán szóban megegyezett, a helyismerettel nem rendelkező férfit az éjszakai órákban gépkocsival elvitte a tanyájára. Ott egy takarmány tárolására használt, rágcsálókkal teli, folyóvíz és áram nélküli épületben szállásolta el, amelyben a sértett maga alakította ki az ágyát szalmabálákra helyezett deszkákból. A vádlott az első télen még biztosított tűzifát a fűtéshez, a következő teleken azonban már nem, ezért az idős sértett a kabátjával és rongyokkal takarózott be, hogy ne fagyjon meg. A vádlott öt hónap után már fizetést és szabadnapot sem adott a juhásznak.

Sértettek szállása a tanyán
-Hirdetés-

A gazda 2013 novemberében, majd 2021 júniusában további két férfit vitt a fenti körülmények közé dolgozni a tanyájára. A sértettek rendszeresen éheztek, többször előfordult, hogy a gazda csak késő éjjel vitt nekik ebédet, valamint nyáron megsavanyodott, télen pedig a lábasba belefagyott ételt kaptak a juhászok, akik éhségük csillapítására a disznóknak kivitt konyhai maradékból illetve a birkák tápjából kényszerültek enni. A vádlott emellett vödörrel és bottal rendszeresen bántalmazta illetve rugdosta is őket. Egyiküket ököllel úgy megütötte, hogy a bal szemére megvakult. A vádlott a panaszai ellenére orvost nem hívott hozzá. Amikor az embertelen körülmények, a sok éhezés miatt az egyik férfi gyalog megszökött, a vádlott utánament, visszavitte a tanyára és bántalmazta. A fél szemére megvakult juhász végső elkeseredésében öngyilkosságot kísérelt meg, ami miatt a vádlott végül kórházba vitte és ott hagyta.

A bűncselekmény helyszíne

A kilátástalan helyzetükből végül annak köszönhetően tudtak a sértettek megmenekülni, hogy a rájuk bízott állatok a szomszédos tanyákon lelegelték a vetést. Az emiatti rendőri intézkedés során ugyanis a juhászok segítséget kértek a helyszínen megjelent egyenruhásoktól. A vádlott azonban ezután még többször is öléssel fenyegette egyiküket, amennyiben tanúskodni próbálna.

Szállás a terménytárolóban

Az ügyészség a gazdát rendszeres előny céljából, több ember sérelmére, kiszolgáltatott helyzet kihasználásával, sanyargatással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével, továbbá büntetőügyben elkövetett kényszerítés bűntettének kísérletével vádolja és ezért vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. A letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Víz- és áram nélküli terménytároló

A csatolt fotókon a bűncselekmény helyszíne és a sértettek szálláshelyéül szolgáló takarmánytároló látható.

Sajtóközlemény
Kecskemét, 2023. július 11.
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

MEGOSZTÁS
Írta: vira