Törpesas ritkán látható hazánkban, rendszerint egy-egy átrepülő példányról érkeznek a megfigyelések. A bugaci puszta egyik ürgék által sűrűn lakott gyepén azonban három példány is vadászgat már két napja- olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldalán. 

-Hirdetés-

A rejtett életmódú törpesas (Hieraaetus pennatus) kisméretű sas, hasonló méretű, mint egy egerészölyv. Hazánkban 1988 óta nem sikerült a költését bizonyítani, azóta csak kóborló egyedeit regisztrálják leginkább május-július között. Emiatt megfigyelése igazi csemegének számít a madarászok között.

Fotó: Árvai Márton, forrás: www.knp.hu/hirek
Bugacon július 12-én ragadozómadár-felmérés közben figyelt fel Turny Zoltán, Árvay Márton és Hencz Péter a törpesasokra. A Karikás Csárda és a Pásztormúzeum közötti lekaszált, ürgés gyep terített asztalként szolgál számukra. Talán ezért is fordulhat elő az a ritka alkalom, hogy jól meg lehet figyelni nem is egy, hanem egyszerre több egyedet, ráadásul most mind a kettő, a világos és a sötét színváltozat is képviselteti magát.
Jelenlétük rámutat, hogy az ürgékben bővelkedő gyepterületek nem csak a parlagi sasoknak és kerecsensólymoknak fontosak.
Aki úgy dönt, hogy távcsővel felszerelkezve törpesas megfigyelésre indul Bugacra, az a Bugaci Karikás Csárda és Ménesnél, a védett terület határánál parkoljon le, és gyalog induljon a földúton a Pásztormúzeum irányába – javasolják a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Elég kb. 500 m-t gyalogolni az ürgés információs tábláig, és onnan kémlelni az eget, mivel a madarak is itt vadásznak a legtöbbet.
 
A védett terület többi részére azonban senki ne menjen be, csak a földúton lehet közlekedni! Ez számos védett rovar- és hüllőfaj (például a rákosi vipera) biztonsága érdekében szükséges.
 
Bővebb információ: www.knp.hu
 
Fényképek: Árvay Márton
Kiemelt kép: Árvay Márton
 
MEGOSZTÁS
Írta: vira