Az első világháború kitörésének évfordulóján, július 28-án a csengődi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomnál gyűltek a helybeli emlékezők. Az imahely falán avatták az első világháború csengődi áldozatainak emléket állító emléktáblát.
 
 
Az eseményen kiskunhalasiak, a Pásztortűz Egyesület delegációja is részt vett. 
A megemlékezés nyitó gondolatait Földi István, a Csengődi Képtár vezetője mondta el. Az ő csoportjuk kezdeményezte az emléktáblát. 
 
Földi István, a Csengődi Képtár vezetője
Csengőd polgármestere, Pivarcsi Csaba köszöntötte az egybegyűlteket, és mondott köszönetet a civil cselekvésért. Mint mondta, fontos, hogy ápoljuk, és tiszteljük a múlt hagyományait. 
Csengőd polgármestere, Pivarcsi Csaba
Zsíros Linda színművész Ady Endrének egy témába vágó versét szavalta el – érzékletesen, szinte csontig hatoltak a hatalmas költő gondolatai.
 
Zsíros Linda színművész
Őt követte a Pásztortűz Egyesület elnöke, Végső István történész, aki szám- és tényadatokkal ecsetelte a hallgatóságnak az I. világháború csengődi vonatkozásait, mintegy általános összefoglalót adva számunkra a háborús időszak itteni történéseiről. 
 
Havris György katolikus plébános áldotta meg az emléktáblát. Majd az emlékezés és tisztelet koszorújának, illetve virágainak elhelyezése zárta az emlékműsort.
Ezután a plébános atya szentmisét celebrált, amelynek során az emlékezésen kívül a békét, egyetértést, kölcsönös elfogadást megtanuló és alkalmazó mai honpolgárok lelki üdvéért szóltak a templom falain belüli lélekemelő gondolatok.
 
Az esemény után, Földi István vezetésével falunéző séta keretében fejet hajtottak egy, még meglévő első világháborús hősi halott, Baksa Ferenc (1914) sírja előtt. 
 
 
Fotók: Pásztor Gergely, Végső István
Szöveg: Pásztortűz Egyesület 
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS
Írta: vira