1914. július 28-án, az első világháború kitörésekor kapták meg a hadüzenetet a harcba vonuló csengődiek. Értük gyűltek ma össze a megemlékezők és avatták fel a tiszteletükre készített emléktáblát.

Hegyi Zsuzsanna és Földi István felajánlásával és Vincze Attila elkészítésével jöhetett létre az emléktábla, mely a helyi Római Katolikus Templom falára lett felhelyezve. A helyszín választása is lényeggel bír, hisz a 32 csengődi hős emlékére, 32 fát ültettek az akkoriban Hősök Ligetének elnevezett, mára Béke térként ismert parkban.

-Hirdetés-

Az emléktábla avatása 17:30-kor kezdődött, melyet egy szentmise követett. Elsőként Földi István köszöntötte a megjelenteket és ismertette a csengődi áldozatok hősies küzdelmének körülményeit. A háború első helyi áldozata Lajkó Albert volt, aki 1914. szeptember 16-án vesztette életét a harcmezőn. A 32 áldozatból azonban csak egyetlen síremlék maradt fenn, melyen Baksa Ferencz neve áll, aki 1914. október 15-én hunyt el.

Baksa Ferencz síremléke

„Belegondolni is szörnyű, hogy 530 000 adták életüket Magyarország fennmaradásáért. Szeretnénk tiszteletünket leróni azelőtt a 32 csengődi áldozat előtt, akiket a mi falunkból szólított el a hazánk iránti kötelesség. Ezzel az emléktáblával tisztelgünk hősi küzdelmük előtt.” – mondta Földi István

Pivarcsi Csaba polgármester úr

Ezt követően Pivarcsi Csaba polgármester és Végső István történész is beszédet tartott, majd Zsíros Linda színésznő Ady Endre: Imádság háború után című versét szavalta a hősök tiszteletére. Biber József koszorút helyezett el az emléktáblánál, ezzel is méltó módon megemlékezve az áldozatokról.

Végsőként Havris György atya felszentelte az emléktáblát és megkezdte a szentmisét.
A szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen formában segédkeztek az emléktábla létrejöttében és a méltóságteljes megemlékező műsor lebonyolításában.

Az első világháború az emberiség történetében egy olyan mérföldkő volt, amely hatalmas emberi áldozatokkal és pusztítással járt. Az emléktábla célja, hogy örök emléket állítson azoknak a hősöknek, akik életüket áldozták az országért és az emberiségért folytatott küzdelemben.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS