Befejeződött a nyári növények betakarítása. Az idei évben Bács-Kiskun vármegyében nagy termésátlag különbségek tapasztalhatóak. A búzánál, árpánál 5 tonna körüli termésátlagról beszélhetünk, ami a megyénkben 5 és fél, illetve 6 tonna körüli szokott lenni – írja a hiros.hu

-Hirdetés-

A július hőséggel indult, a hőmérséklet éjszakánként is alig csökkent 20 fok alá, nappal pedig 30 fok fölé kúszott legtöbb esetben. A nagy meleg felgyorsította a kalászos gabonák érését, így az árpa után már szinte minden kalászos aratása befejeződött. A termésátlagokkal kapcsolatban elmondható, hogy az idei évben nem éri el a gazdák által várt termésmennyiséget.

„A termésátlagot jobbnak gondoltuk még május környékén. Sajnos vannak a megyének olyan részei, ahol nem a várt mennyiségben sikerült betakarítani a gabonákat. A búzánál és árpánál idén 5 tonna körüli termésátlagról beszélhetünk, de a megyei átlag 5,5 és 6 tonna körüli szokott mozogni” 
— hangsúlyozta Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ács-Kiskun vármegyei elnöke.
A termésátlagok mellett, több helyen a gabona minőségével is gondok vannak, több esetben csak állati takarmányozásra használható majd fel. A jelenlegi gabonaárak miatt nem lesz olyan vállalkozás, akinek gazdaságos lenne az idei termés. Az aratási munkákkal egyidejűleg a szalma 87%-a is már betakarításra került. Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei elnöke elmondta, mindezek ellenére is nagyon bizakodóak az őszi munkákkal kapcsolatban, mivel a kukoricák és a napraforgók nagyon szép állapotban vannak.
 

Szöveg, fotó: hiros.hu 

 
MEGOSZTÁS
Írta: vira