A háromnapos eseményt augusztus 11-én Csötönyi István gyöngyfűző, babakészítő kiállítása nyitotta meg a Művelődés Házban. A művész úr A gyöngy remekei és viseletkultúra címmel hirdetett kiállítása bárki számára elérhető, illetve egyes darabokat meg is lehet vásárolni.

Csötönyi István Decsen született, ott is gyerekeskedett. Nagymamájától és nagynénjétől tanulta a gyöngyfűzés alapjait, majd később néptáncosként feltűnt neki, hogy a viseletekhez senki nem készít fejdíszeket, így nekilátott kitanulni ezt a szakmát is. Később a viseletbe öltöztetett babák készítésével kezdett el foglalkozni, melyek a világ számos pontjára eljutottak már. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, többek között a Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címet is neki adományozták. 2011-ben Németországba költözött, ám gyökereiről ott sem feledkezett meg, néhány éve visszatért Magyarországra és Kecelre költözött, ahol ezzel a kiállítással szeretne bemutatkozni.

Csötönyi István
-Hirdetés-

A megnyitón élvezhettük a keceli Kéknefelejcs Népdalkör előadását, melyet keceli és Kecel környéki dalokból állítottak össze. A dalcsokrot követően Forrai Ákos, Kecel alpolgármestere nyitotta meg a kiállítást. Ezután a művész úr is dalra fakadt, decsi és Decs környéki nótákkal örvendeztette meg a közönséget.

A kiállításmegnyitón közreműködött a Kéknefelejcs Népdalkör

A kiállításban megtekinthetőek többek között a magyar népviseletekhez tartozó gyöngyékszerek, legfőképpen Decs környékéről, de a művész saját tervezésű művei és távolabbi kultúrák, Peru és Afrika motívumai is előkerülnek.

Gyöngyékszerek és népviseletbe öltöztetett babák

A babák között is érdekes darabokat láthatunk. Megjelenik a sárközi, a kékfestő, a szeremlei, a piacra járó, a magyaros-szüretes és a palotás viselet is.

Írta, képek: Iván Gerda

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira