A Kiskunhalasi Járási Ügyészség átadta az illetékes szerb ügyészség részére azokat a jelentős értékű régészeti leleteket, amelyeket négy éve egy szerb állampolgár akart Magyarországra becsempészni. A szerb és a magyar ügyészségek közötti hatékony együttműködés eredményeként az eljárást a továbbiakban az illetékes szerb ügyészség folytatja.

-Hirdetés-

A megalapozott gyanú szerint a szerb állampolgárságú férfi – az ügy gyanúsítottja – 2019. június 9. napján a tompai közúti határkelőhelyen akart belépni Magyarországra. A gyanúsított vámköteles árut nem jelentett be, azonban a pénzügyőrök a tételes vámvizsgálat során a férfi autójában – a hátsó ülés alá rejtett két papírdobozban – mintegy 8.000.000 Ft értékű régészeti leletet találtak. A dobozokban több mint 800 darab római kori érme, a római, valamint a középkorból származó ékszerek, szobrok és dísztárgyak mellett bronzkori eszközmaradványok is voltak.

A férfit a rendőrök védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Mivel a nyomozás során beszerzett szakértői vélemény alapján a gyanúsítottól lefoglalt tárgyak a Kárpát-medence déli, délkeleti részéről, a mai Vajdaság területéről származhattak, a Legfőbb Ügyészség a büntetőeljárás átadását kezdeményezte. A szerb és a magyar ügyészségek közötti hatékony együttműködés eredményeként az illetékes szerb ügyészség a büntetőeljárást átvette.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség emiatt a magyar büntetőeljárást megszüntette és a lefoglalt bűnjeleket az illetékes szerb ügyészség részére kiadta. A bűnjelek átadására Röszkén került sor, ahol a Kiskunhalasi Járási Ügyészség, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség ügyészei, valamint az illetékes szerb ügyészség vezetője mellett a szerb Legfőbb Ügyészség képviselői is jelen voltak. A találkozó megszervezését és lebonyolítását a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Magyarország Belgrádi Nagykövetségének rendőri összekötője nagyban segítette.

A csatolt, a bűnjelek átadásakor készített, fotókon a lefoglalt régészeti leletek közül egy római kori bronzedény, egy római kori Jupiter szobor, egy római kori bronz katonai diploma töredék és különböző korból származó érmék láthatók.

Sajtóközlemény
Kecskemét, 2023. augusztus 22.
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

MEGOSZTÁS
Írta: vira