Nem akar lemaradni a térség híreiről?

Iratkozzon fel hírlevelükre, és mi hetente küldünk Önnek egy hírösszefoglalót az elmúlt napok legfontosabb eseményeiről a térségben.

Feliratkozom a hírlevélre

Bezárás
Kezdőlap Közérdekű közlemény Augusztus 26-tól Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Augusztus 26-tól Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Az egész országot sújtó kánikula miatt 2023. augusztus 26-tól Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendel el a hatóság.

-Hirdetés-

Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Az ország egész területén a kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. A kiszáradt biomassza miatt akár egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, és a felszíni tüzek könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. 

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2023. augusztus 26-tól Magyarország egész területén elrendeli a tűzgyújtási tilalmat -olvasható a Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Facebook oldalán. 

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, továbbá  a parlag- és gazégetést is.

A Nébih javasolja, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos, esetleg gáz grillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén vagy fa tüzelésnél az égő zsarátnokok többszáz méterre is képesek elrepülni, és meggyújtani az ottani növényzetet.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu honlapon tájékozódhatnak.

A hivatal kéri a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek a tűzgyújtási tilalom betartására, hiszen a felelős magatartással elkerülhető a hatalmas környezeti és vagyoni kár. 
1 másodperc odafigyelés 100 órás tűzoltást, és 100 éves erdészeti helyreállítást előzhet meg!

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
MEGOSZTÁS
Írta: vira