Idén is megtartotta zenés, táncos délutánját szeptember első hétvégéjén a Halasi Csipkeházban a Pásztortűz Egyesület. A Zenélő szélmalom a csipkeházban programon számos kiskunhalasi és vidéki egyesület, zenekar lépett fel telt ház előtt.

A Pásztortűz Egyesület elképzelése szerint a tizenhatodik alkalommal megszervezett kulturális rendezvény célja, hogy felelevenítse a kiskunhalasi Sáfrik szélmalom történetét, felhívja a figyelmet az 1966-ban országosan védett műemlékké nyilvánított közkincsre.

A program háziasszonya Szőnyi Vas Lívia megköszönte a segítőknek, támogatóknak a segítséget. Szeptember 2-án, délután Végső István a Pásztortűz Egyesület elnöke nyitotta meg a már 2008 óta minden évben megvalósuló programot. Felhívta a figyelmet, hogy civil összefogás, adománygyűjtés indult két hagyományápoló program támogatása érdekében (bővebb információ: 308576077, istvan.vegso@gmail.com). 
A zenés szórakoztatásról a Kiskunhalasi Népdalkör, a Bogárzó Citerazenekar, a Szilaj Citerazenekar, a Tázlári Rozmaring Asszonykórus, a Pusztai Förgeteg Népi Együttes, a Kisszállási Népdalkör és a Bócsai Boróka Citerazenekar gondoskodott.
-Hirdetés-

Színvonalas irodalmi műsorok is színesítették a programot. A Gózon István Irodalmi Kör a régi halasi parasztverselők hagyományai mentén verseket, prózát és saját költeményeket adott elő (Hajdók Zsóka, Molnár Erzsébet, Monda Margit, Németh János,  Németh Kornélia, Pásztor Gergely). Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület három évfordulós erdélyi költőre (Reményik Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos) emlékezett a KRK Szilády Áron Gimnázium tanulói, Hegedűs Bettina és Komma Mátyás tolmácsolásában. Magyar néptánccal örvendeztette meg a nagyérdeműt a Vadvirág tánccsoport (Mélykút), illetve F. Juhász Zoltán (Kiskunfélegyháza).
Azt est országosan is ismert fellépője, a Csillag születik műsor egykori győztese, Mészáros János Elek Simándy József- és Szenes Iván Művészeti Díjas előadóművész volt, aki magyar népdalokkal, nótákkal és hazafias dalokkal érkezett Kiskunhalasra. A mélyen hívő református atyafi bevonta műsorába a közönséget is, akik közül többen is könnyes szemmel énekelték az ismert dalokat.
 
A Halasi csipke elkészítését – Löszter-Simon Annamária csipkevarró keze nyomán – csodálhatták meg az érdeklődők az előtérben. A gyermekeket kézműveskedés is szórakoztatta. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tablói az erdélyi irodalomra és a Sáfrik szélmalomra hívták fel a figyelmet. A tanyamakett révén a régi önellátó parasztgazdaságok „életébe” lehetett betekinteni. A program végén pedig a 5NonBonds klasszikus rock zenéjével búcsúztak a hallgatóságtól. Így a zsúfolásig megtelt csipkeházban estig szólt a zene.
 
Szöveg: Végső István/Pásztortűz Egyesület
Képek: Pásztor Gergely, Végső István

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira