„Tűzzel festett pillanatok” címmel nyílt kiállítás Kecelen, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház kiállítótermében szeptember 22-én. A roppant részletes tűzgrafika eljárással készült képek Frank István, keceli művész keze munkájának gyümölcsei.

A kiállítást dr. Csapi Bence nyitotta meg, aki Frank István szavait idézte:

-Hirdetés-

„A tűzgrafika röviden fára égetés. A fa és a tűz gyakorlatilag ellenségek. Találkozásuk általában a fa elégésével végződik. A tűzgrafikánál ezt a folyamatot fogjuk kordába végtelen türelemmel, pontossággal, és nem utolsó sorban alázattal. Tisztelve a tüzet is és a fát is. Ennél a műfajnál nem adunk semmit a fához, nem is veszünk el semmit, pusztán az égés során bekövetkező változásokkal alakítjuk ki a képet. ”

dr. Csapi Bence nyitotta meg a kiállítást

Hozzátette, hogy a művész alkotásaiból látszik, hogy azt hozza ki a fából, ami a szívét, lelkét megérintette. „Amilyen nagy örömet szerez Istvánnak ez a fajta képzőművészet, épp akkora nehézséget és kihívást is jelent, hiszen ennél a műfajnál a hibahatár gyakorlatilag nulla. Itt nem lehet kiradírozni, átfesteni, az égetés maradandó” – mondta dr. Csapi Bence.

Frank István megköszönte a lehetőséget, hogy kiállíthatta az általa készített műalkotásokat Kecelen, és az érdeklődőknek a jelenlétüket.
Frank István, keceli tűzgrafikus

A keceli alkotó a pirográfiával, más néven a tűzgrafikával egy véletlen folyamán ismerkedett meg kb. öt évvel ezelőtt. Aktívan viszont csak két éve foglalkozik vele. Teljesen autodidakta módon tanulta meg ezt a különleges technikát, a velejáró nehézségekkel együtt.
A technikáról megtudtuk, hogy a Kecelen kiállított alkotások nyílt lánggal – 1200 fokos szúró lánggal és 52 fokos pirográf hegyekkel készültek. Az árnyalatokat az égetés intenzitása határozza meg.

A kiállítás néhány darabja

A kiállított képeket végig nézve jól látható, hogy Frank István nem marad meg egy témánál, bár vannak visszatérő elemek. Munkáiban egyaránt láthatjuk a klasszikust, a modernt, a realista és a szimbolikus ábrázolást, ahogyan az élet örömét és a keserűségét is. Több alkotásán az általa szeretett és nagyra becsült lovakról alkotott képek tekintenek vissza, de híres magyar festmények reprodukcióit is láthatjuk. A sok belefektetett idő, energia és munka meghozta az eredményt, hiszen idén egy országos pályázaton 4. helyezést ért el a keceli tűzgrafikus alkotásaival.

Frank István műveit mindmáig saját öröméére készíti, eddig nem bocsátotta őket eladásra. Ez az alkalom azonban kivételes volt, a szemet gyönyörködtető munkákat meg lehetett vásárolni. A képek eladásából befolyt összeg felét jótékony célra ajánlotta fel az alkotó, a keceli grafika és festészet tanszak Kreatív Kakasok csoportjának.

Az eseményen közreműködött a Musical Stúdió két növendéke, Máté Anna és Palásti Zorka, akik a Dzsungel Könyve című musical fináléját és a Pál utcai fiúk musicalből a Mi vagyunk a Grund című dalt adták elő. Felkészítő tanáruk Illésné Márin Éva.

A Musical Stúdió két növendéke, Máté Anna és Palásti Zorka

Az érdeklődőket szeretetvendégséggel várták, ami mellett kellemes beszélgetésekre került sor. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere is.

dr. Csapi Bence, Frank István és Haszilló Ferenc (b-j)

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (71 db kép)
MEGOSZTÁS