A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt egy iraki férfi által irányított, több országra kiterjedően működő bűnszervezet 17 magyarországi tagjával szemben, akik jelentős bevételre szert téve alig egy hónap leforgása alatt legalább 77 illegális migránst juttattak sikeresen Nyugat-Európába.

-Hirdetés-

A vádirat szerint a korábban menekültként elismert iraki férfi – az ügy ismeretlen helyen tartózkodó elsőrendű vádlottja – 2021 augusztusában több országra kiterjedően működő embercsempész bűnözői csoportot irányított. A bűnszervezet magyarországi tevékenységét az iraki irányító büntetés-végrehajtási intézetben megismert magyar ismerőse – az ügy másodrendű vádlottja – szervezte. A csoport érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, Szerbiából – elsősorban a zombori menekülttáborból – Magyarországra ún. sétáltatók segítségével, gyalogosan érkező határsértők Ausztriába történő szállítását szervezte meg és hajtotta végre.

A magyar vonalat szervező vádlott ennek érdekében a nagybátyját, annak feleségét és az unokatestvérét sofőrök toborzásával bízta meg. A bűnszervezet végrehajtói szintjén álltak az ún. előfutók is – köztük a magyar szervező férfi közvetlen családtagjai -, akik a szállító jármű előtt haladva a rendőri ellenőrzésekről értesítették sofőr társaikat. Az iraki irányító a határon átjutott migránsok felvételének koordinátáit, a szállítandó személyek számát és a célállomások adatait a magyar bizalmasának küldte el, aki azokat a közbenső szervezői szinteken lévő társain keresztül továbbította a sofőrökhöz. A videófelvétellel igazolt sikeres szállítások után járó, szállított személyenként 500,- euro összeget az iraki embercsempész szintén a magyar szálat szervező bűntárshoz juttatta el. Ő az összeg 30%-át megtartva magának, a fennmaradó pénzt a szervezőin keresztül juttatta el a sofőröknek.

A szállításokat több esetben nagyobb raktérrel rendelkező kisteherautóval hajtották végre, amelyekben ülések, biztonsági övek nem voltak, továbbá ablakkal és szellőző rendszerrel sem voltak ellátva, így előfordult, hogy a 4-5 órás utazás a raktérbe zsúfolt 26 személy számára gyötrelemmel járt. A raktérbe csak úgy jutott levegő, hogy a migránsok kitépték a gumiszigetelést a jármű ikerajtajából. Amennyiben a rendőrök az előfutókat igazoltatták, a mögöttük lemaradva haladó sofőrtársaik egy félreeső helyen szélnek eresztették a migránsokat.

Az ügyészség mindegyiküket bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, hat vádlottnak azonban az embercsempészés súlyosabb megítélésű, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett bűntette miatt is felelnie kell. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést.

A csatolt fotókon a bűntársak közötti üzenetváltások, a felvételi helyszín gps koordinátái, továbbá a szállításra használt furgonok láthatók.

Kecskemét, 2023. október 4.
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye 

MEGOSZTÁS
Írta: vira