„Felejthetetlen legyen az ő halálok…” – Csengődön is megemlékeztek az aradi vértanúkról

A csengődi helytörténeti klub soron következő alkalmát a nemzeti gyásznap apropóján tartották. A kiállítással egybekötött vetített képes előadásra megtelt a könyvtár. Az előadók, a helytörténeti klub vezetői: Hegyi Zsuzsanna és Földi István részletesen bemutatták a tizenhét aradi vértanút.

A kiállítással egybekötött vetített képes előadásra megtelt a könyvtár
-Hirdetés-

Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke és a tizenhárom tábornok mellett ugyanis további négy név is ismert immár: Aranyosi Ormai Norbert volt az első vértanú, majd a tizenhármakat nem sokkal később Kazinczy Lajos, Lenkey János és Ludwig Hauk is követte a hősi halálba. A résztvevők egyebek mellett megtudhatták, miért utoljára végezték ki Vécsey Károlyt, ki az, aki magyar földben nyugszik, s hogy volt, akinek a holttestét még aznap el tudták vinni híveik az aradi vesztőhelyről. A kivetített portrék és életrajzaik bemutatása mellett mindegyik hős utolsó szavai is elhangzottak: a mártírok még a halál árnyékában is hitüket és hazaszeretetüket vallották meg.

Könyvritkaságokkal is készültek az előadók

A vetített képek mellett könyvritkaságokkal és különleges bejegyzésekkel gazdagított dokumentumokkal is készültek az előadók. Nemes István aranyéremmel kitüntetett csengődi szűcsmester saját kezűleg jegyezte le 1950-ben azt az aradi vértanúkról szóló balladát, amely már a 19. század második felétől szájról szájra terjedt, s különböző változatokban, még énekelve is él a mai napig. Így kezdődik a szöveg: „Felsütött az őszi napnak fénysugára az aradi vártömlöcnek ablakára. Szánja azt a tizenhárom magyar vitézt, ki a tömlöc fenekén a halálra kész…”

A Nemes István által saját kezűleg lejegyezett, az aradi vértanúkról szóló ballada

Végezetül álljon itt a mártírok névsora, kikre a ballada utolsó versszakával kegyelettel emlékezünk:

Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök, Aulich Lajos, Damjanich János, Desewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westenburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly, valamint Aranyosi Ormai Norbert, Kazinczy Lajos, Lenkey János és Ludwig Hauk.

  „Aradi vár, aradi vár, halál völgye, híres magyar hősöknek a temetője. Viruljanak környékeden vérvirágok, felejthetetlen legyen az ő haláluk!”

 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS