November 17.  –  A koraszülöttek világnapja

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben a Magyarországon született babák 7,7% volt 2500 grammnál kisebb, amelyet általában a koraszülés okozott. A koraszülés – tévhittel ellentétben- nemcsak gondozatlan várandósság esetén fordulhat elő!

-Hirdetés-

A legtöbb koraszülés előjel nélkül történik, és nem jósolható meg hatékonyan vér- vagy fizikai vizsgálatokkal. Számos tényező fennállta esetén számíthat a szülő koraszülésre, mint például különböző fertőzések, ikerterhesség, korábbi koraszülés, esetleg az anya koraszülöttsége, stb.

A kis súlyú, illetve extrém koraszülött babák gyakran heteket, hónapokat töltenek koraszülött intenzív kórházi osztályokon, életesélyeik a tudomány fejlődésével egyre növekednek. Óriási küzdőerővel és energiával bírnak ezek a csecsemők és családjaik. Az őket körülvevő szakemberek teljes erőbedobással igyekeznek a legteljesebb ellátást biztosítani.

Magyarországon és a világban növekszik a koraszülöttek száma, minden életközösségben találkozhatunk velük, bár sokszor ez – a befektetett munka eredményeként- észrevehetetlen.

Szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre az apró csodákra, akiknek világrajövetele a boldogság mellett riadalmat is okozott nem egy esetben. Élni akarásuk, kitartásuk, küzdelmeik tiszteletet érdemelnek. Legyünk rájuk büszkék!

Térképezzük fel együtt, hány koraszülött él szűkebb- tágabb környezetünkben! Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetünkben élő koraszülött gyermekekre, felnőttekre, akik közösségünk aktív tagjai, nem ritkán speciális megküzdési stratégiákkal bírva.

Várjuk a munkahelyi, intézményi, családi, baráti közösségek kreatív alkotásait!

A feladat:

  1. Vegyék számba közösségük létszámát, illetve ebből a korababák számát (37. hét előtt született)!
  2. Vágjanak/rajzoljanak/fessenek (egyéb technika) mindenki számára egy-egy lila szívet! Kisebb lila szívek jelölik a korababákat, nagyobbak az „átlagbabákat”.
  3. A szívekből alkossanak szót, alakzatot, esetleg térbeli formát akár a személyeket bevonva, vagy csak a szíveket felhasználva.
  4. Készítsenek egy fotót, nevezzék azt el (lehetőleg utaljon a közösségre), majd küldjék el e-mail címünkre! bacs.psz.kiskoros@gmail.com

A fotókat vélhetőleg a továbbiakban különböző fórumokon felhasználjuk, ezt a fotó beküldésével engedélyezik.

Beküldési határidő: 2023.11.17.

Információk a koraszülöttségről (teljesség igénye nélkül): https://www.mellettedahelyem.hu/ ; https://www.atehangodatismerem.hu/ ; https://koraszulott.com/ ; https://koranerkeztem.hu/

Írta: Majoros Aliz Edit, BÁCS PSZ Kiskőrösi Tagintézménye
Kiemelt kép: illusztráció (canva.com)

MEGOSZTÁS
Írta: vira