Balog Zoltán református püspök részvételével adott hálát vasárnap délután az orgoványi református egyházközség az állami támogatással megújított 110 éves templomért, ifjúsági közösségi térért és gyülekezeti teremért. Az istentiszteleten részt vett dr. Czár János katolikus plébános, Szlovák Tibor baptista lelkész, a református egyház lelki vezetői, valamint jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is.

Az istentiszteleten részt vett dr. Czár János katolikus plébános, Szlovák Tibor baptista lelkész, a református egyház lelki vezetői, valamint jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is
-Hirdetés-

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében hangsúlyozta, hogy ha megvan a hely, akkor már csak az időt kell rászánni – és e kettő tényező, a hely és az idő találkozásából valódi, evangéliumi találkozások jöhetnek létre.

Balog Zoltán református püspök részvételével adott hálát vasárnap délután az orgoványi református egyházközség

Prózsa István, az Orgovány-Jakabszállás Református Társegyházközség lelkésze köszöntőjében ismertette a több évre visszanyúló beruházást. A koronavírus járvány akadályozta a már 2019-ben elkezdődött fejlesztésekért való közösségi hálaadást, így most a jelenlévők a száztíz éves templom korszerűsítéséért, a közösségi terem megújításáért és az új gyülekezeti terem és vizesblokkok kialakításáért egyben mondtak köszönetet Istennek. Prózsa István elmondta, hogy a gyülekezeti teremben jelenleg kárpátaljai menekültek élnek.

Prózsa István, az Orgovány-Jakabszállás Református Társegyházközség lelkésze köszöntőjében ismertette a több évre visszanyúló beruházást

Ezután a jelenlévő református lelkészek és lelkésznők, katolikus plébános és baptista lelkész áldást mondtak a megújított templomban.

Áldást mondtak a megújított templomban

Utasi Péter presbiter, a felújítás kivitelezője elmondta, hogy az orgoványi református templom fontos helyszíne életének, itt keresztelték, konfirmálták, házasodott és gyermekeit is ebben a templomban keresztelték. Jól akart vizsgázni Isten előtt ezzel a rábízott feladattal – osztotta meg gondolatait a hívekkel.

Utasi Péter presbiter, a felújítás kivitelezője is beszédet mondott

Gál Szilvia, Orgovány polgármestere kiemelte az igehirdetésből a „nemzedékről nemzedékre” fordulatot. Mint fogalmazott, az orgoványi gyülekezetben ősei is szolgáltak, ahogy a település alapításában is részt vettek. Minden nemzedék máshogy építi a közösséget – fogalmazott, majd felsorolta azokat az olykor láthatatlan szolgálatot végző embereket, akik az orgoványi református közösség működéséért tevékenykednek.

Gál Szilvia, Orgovány polgármestere kiemelte az igehirdetésből a „nemzedékről nemzedékre” fordulatot

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke beszéde elején felidézte az 1970-es, 1980-as évekbeli egyházi közösségi tevékenységeit Erdélyben, amely elismeréseként az unitárius püspök tiszteletbeli unitáriussá fogadta őt. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg Nyugat-Európában vallásgyalázás és terrorcselekmények fenyegetik a keresztényeket, addig a Kárpát-medencében az elmúlt tizenkét esztendőben háromezer-kétszáz templom újult meg és kettőszáz épült. Felhívta a figyelmet az ökumené fontosságára és arra, hogy csak a magunk erejében bízhatunk keresztényekként, hiszen kívülről segítség nem érkezik.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, hogy a Kárpát-medencében az elmúlt tizenkét esztendőben háromezer-kétszáz templom újult meg és kettőszáz épült

Sajtóközlemény
Szöveg: Varga Zoltán 
Fotók: Horváth Károly 
2023.11.08. 

MEGOSZTÁS
Írta: vira