A technika fejlődésével egyre több és több akkumulátort használunk, hogy mobilabban tudjuk élni az életünket. Nemcsak a gépek, járművek, hanem a számítástechnikai berendezések is egyre több akkumulátort használnak.

-Hirdetés-

A lítium-ion akkumulátorok napjaink kedvencei, mivel könnyűek és méretükhöz képest sok energiát tárolnak, hosszú ciklus és eltarthatósági idővel rendelkeznek és gyorsan töltődnek, az önkisülésük pedig alacsony. Azonban mint ahogy mindennek, ezeknek az akkumulátoroknak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Hátrányai közé tartozik, hogy a magas hőmérsékletet nem bírják, ha rosszul építik fel őket a szállításra veszélyesek lehetnek és stressz hatására kigyulladhatnak. Azonban ennek ellensúlyozására a lítium-ion akkumulátorokat használó gépekbe olyan áramkört építenek amely leállítja az akkumulátort, ha ezeket a problémákat érzékeli.Ennek ellenére előfordulhat, hogy az akkumulátor megduzzad, ami kis problémának tűnhet ugyan de nagyon veszélyes lehet. Új laptop akkumulátort a Huawei márkától érdemes beszerezni, minőségi termékekkel kisebb az esély az akkumulátor megduzzadására.

Mi okozhatja az akkumulátorok megduzzadását?

Szerencsére  nem túl gyakran fordul elő, hogy megduzzadnak az akkumulátorok, azonban jelentős kockázattal bírnak. A duzzadás oka, hogy túl sok az áram az akkumulátor cellájában, amelynek hatására hő és gáz halmozódik fel benne. Az oka többféle lehet, a gyártó hibája, a túltöltés, a mélykisülés vagy az akkumulátor károsodása.

Meg lehet-e előzni az akkuk megduzzadását?

Tehetünk valamit a duzzadás ellen? A gyártó hibája sajnos nem kerülhető el, de több dolgot is tehetünk a problémák csökkentése érdekében. Ne hagyjuk a készüléket bekapcsolva, hiszen a lítium-ionos akkumulátorok ciklikusan a kisütéshez és az újratöltéshez szolgálnak így ha mindig a töltőre vannak csatlakoztatva nem tudnak megfelelően gyakorolni ami pedig az élettartamukat mghosszabbíthatná.

Elsősorban a laptop akkumulátoroknál, amelyeket otthon vagy az irodában használunk, nagyon fontos, hogy csak a saját, gyári töltőjét használjuk a töltésnél. Amennyiben sérülés éri a töltőt mindenképpen csak a gyári változatot érdemes megrendelni hozzá. Előbb utóbb minden akkumulátort cserélni kell, ezért ne várja meg míg duzzadással jelzi, hogy működésképtelenné vált.

Mit tegyünk a duzzadt akkumulátorral?

A felpuffadt akkumulátort nem szabad feltölteni mert további károk keletkezhetnek belőle. Szétszedni sem tanácsos azokat mert veszélyes lehet. Nem szabad a szemétbe dobni mert az károsítja a környezetet, nem szabad vízbe vagy tűzbe dobni mert robbanást is okozhat, hanem a megfelelő módon kell ártalmatlanítani. A felpuffadt akkumulátort sürgősen ki kell cserélni addig a laptop nem használható.

Összegezve

A laptopok akkumulátorai lítium-ionosak, nagyon sok előnyük mellett hátrányok is előfordulnak használatukkor. Ha megduzzad az akkumulátor lehetőleg azonnal le kell cserélni, mert tűz és robbanásveszélyes lehet, bár az ilyen akkumulátorral működő berendezésekbe épített áramkör leállítja az akkumulátort, ha ilyen problémát észlel megelőzve a komolyabb probléma kialakulását.

Írta: G.D.

MEGOSZTÁS
Írta: vira