Petőfree – ezt a nevet viselte az a nagyszabású gálaműsor, amelyre csütörtökön került sor Kecskeméten, a Hírös Agórában. A Petőfi-emlékévek zárásaként az elmúlt két esztendő eredményeinek összefoglalója mellett zenés és színházi produkciókat élvezhettek a résztvevők – akik a költő kedvenc ételeit is megkóstolhatták. 

-Hirdetés-

„Petőfi Sándor a hite és szabadságszeretete miatt példakép lehet a fiatalok előtt” – hangsúlyozta az eseményen Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki felidézte, hogy amikor a Petőfi bicentenárium ötletét a kormány elé terjesztette, azzal érvelt, hogy sok nemzeti nagyságunknak volt már emlékéve, de legnagyobb költőnk két emlékévet is megérdemel. Ezt követően hosszasan sorolta azokat a programokat, amelyek a vármegyei önkormányzat és partnerei jóvoltából megvalósultak az elmúlt két évben – a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság munkájától és a Talpra, magyar! program megalkotásától az online tartalmakon, dokumentumfilmeken, animációs filmeken, nyomtatott kiadványokon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, tudományos konferenciákon keresztül a szavalóversenyekig, színházi előadásokig, sporteseményekig.

Az online tartalmakon túl, nyomtatott kiadványok is készültek

A sorozat a határon túlra is elért: az erdélyi Kovászna megyével cserediák programot bonyolítottak le. A XXI. század technológiája is segítéségére volt a vármegyei önkormányzatnak a Petőfi-kultusz ápolásában okospadok, VR-szemüvegek és egy humanoid robot formájában. Rideg László arról is szólt, hogy a jövőben a TOP Plusz program keretében Szalkszentmártonon, Kunszentmiklóson és Szabadszálláson valósulnak meg a Petőfi-emlékhellyel kapcsolatos fejlesztések.  

Rideg László arról is szólt, hogy a jövőben a TOP Plusz program keretében Petőfi-emlékhellyel kapcsolatos fejlesztések valósulnak meg több településen is 

„A Petőfi-emlékével során az volt a célunk, hogy a költő ismert értékeit kihangsúlyozva újrapozícionáljuk őt, és ezzel erősítsük a nemzeti tudatot, a vármegyei identitást és az összefogás érzését. Meg akartuk alkotni saját szuperhősünket Petőfi Sándor személyében” – ezt már Moiskó Csilla kabinetvezető emelte ki, aki arról beszélt, hogy miért van szükségünk erős identitásra, és hogyan tudják ezt segíteni a saját hőseink.

Az emlékévek gazdagságát jelzi, hogy a gála keretében számos előadást hallhatott a közönség arról, hogy a vármegyén belül hol miként erősítették a költő kultuszát. Erről beszélt Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, Darabos József, Szabadszállás polgármestere, Tóth Endre, a Kiskunsági nemzeti Park Igazgatóságának szakreferense, Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, Vassné Kelemen Ágnes, Kunszentmiklós alpolgármestere, Gyenesei József, a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár igazgatója, Rádi Györgyi, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola Igazgatója, valamint Tamás Sándor, a Kovászna Megye Önkormányzat elnöke.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere is előadással készült

A gálahangulatot erősítette Bánföldi Szilárd, a „mi Petőfink” fellépése, Vincze Máté, a Petőfi Sándor Szavalóverseny győztesének szavalata, továbbá a Félegyházi Táncszínház és a Ballószögi Kincsecskék tánccsoport előadása. Fellépett továbbá a No Sugar együttes, amely többek között előadta az általuk megzenésített A hegyek közt című Petőfi-verset – közreműködött Ferenczi György, az Aurin Leánykar, valamint Bánföldi Szilárd.

A gálaműsoron táncosok és zenészek is közreműködtek

December 31-vel a hivatalos Petőfi-emlékévek lezárulnak. Ám az eltelt lassan két esztendő hozadékaként a bicentenáriumi programok segítségével is új erőre kapó Petőfi-kultusz tovább él. És jó esély van arra, hogy a Petőfi 300 emlékévet is megrendezik majd egy évszázad múlva.

Sajtóközlemény & fotók
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 
2023. november 23.  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (48 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira