Sokszor előfordul, hogy amikor először hallunk valakit az általunk tanult nyelven anyanyelvi szinten beszélni, elkezdünk gondolkodni azon, hogy biztos, hogy ezt a nyelvet tanultuk-e idáig, mert mintha köze sem lenne az általunk beszélttől, nemhogy a megérteni kívánttól.

Természetesen a kiejtés mindig fejleszthető, hiszen azért az ami igazán fontos, hogy úgy beszéljünk, hogy meg is értsék. Nagyon sok nyelvben sokféle nyelvjárás található, országonként vagy tájegységenként is jelentősen eltérő. Akkor viszont kérdéses, hogy melyik kiejtést érdemes megtanulni?

-Hirdetés-

Amennyiben a nyelvtanulás mellett döntünk, nyelviskolába jelentkezés Budapesten a legegyszerűbb, hiszen több eredményes nyelviskola is működik a fővárosban.

Fejleszthető a kiejtés?

Nekünk magyaroknak gyakori félelmünk, hogy nevetségessé válunk a kiejtésünk miatt, pedig nem érdemes aggódni tökéletes kiejtés nincs, a lényeg, hogy megértsenek bennünket.

Az anyanyelvi kiejtést filmekben, zenében lehet a legjobban megfigyelni, ezért az a legjobb ha anyanyelven nézünk TV-t, vagy hallgatunk zenét, rádiót.  Ha esetleg van olyan ismerősünk, aki anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet, az nagyon szerencsés helyzet, de  a legjobb az, ha elkezdjük kiejteni a szavakat, kifejezéseket, ha bátran és sokat beszélünk, még ha csak magunkban is, az eredmény nem maradhat el.

Még az is megoldás lehet, ha felvesszük a beszédünket, hiszen a mobilunk mindig kéznél van. Ha gyakran vissza hallgatjuk, amit mondtunk jobban tudjuk alakítani a kiejtésünket.

Mi a cél a jó kiejtés tanulásával?

Régebben még az anyanyelvi kiejtés elsajátítását tartották a célnak a nyelvoktatásban, azonban mára már a megértés a cél, hiszen még az egy anyanyelvet beszélők sem mindig értik meg egymást a különböző nyelvjárások miatt. Ahhoz, hogy külföldön boldoguljunk, vásároljunk, nem feltétlenül kell anyanyelvi szinten kifejezni magunkat, viszont az anyanyelvi beszélőket hallgatni sosem árt. Az anyanyelvi hangzás másodlagos, lényeg, hogy a kiejtésünk ne zavarja a megértést.

Mi befolyásolja a kiejtést?

Teljesen egyértelmű, hogy az anyanyelvünk hangjai befolyásolják a megtanulni kívánt nyelv kiejtését. Az sem mindegy milyen nyelvi közegben tanuljuk a nyelvet, mert ha nem is hallunk anyanyelvi beszélőket, akkor kicsi az esély jó kiejtést elérni, ami ugye fontos a sikeres kommunikációhoz.

Ha nyelviskolában tanuljuk a nyelvet nagy eséllyel anyanyelvi tanárok is előfordulnak az oktatók között, akikkel könnyen tudjuk az anyanyelvi kiejtést gyakorolni. Léteznek különböző csoportok is a közösségi média területén ahol megismerkedhetünk olyan emberekkel, akik szívesen beszélgetnek különböző témákban az anyanyelvükön tanuló külföldiekkel.

Összegezve

A jó kiejtés elsajátítása azért is fontos, hogy minél jobban megértessük magunkat. Legyünk nyitottak az érthető kiejtés elsajátítására. Amennyiben hajlandóak vagyunk rá, fejlesszük a kiejtésünket filmek nézésével, zene hallgatással a tanult nyelven.

Írta: G.D.
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS
Írta: vira