Lantos Csaba energiaügyi miniszter ismertette hazánk energiaszuverenitási programját csütörtökön este Lakiteleken. A magyar energiapolitika célja, hogy hazánk minél kevésbé legyen kiszolgáltatott a más országoktól vásárolt energiahordozóknak. A miniszter bemutatta a jövő évtől elérhető lakossági napelem pályázatot is.

 Lantos Csaba energiaügyi miniszter
-Hirdetés-

Az energiaválságra adott európai és magyar válasz címmel tartott előadást Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában csütörtökön este a Fidesz országjárása keretében. A rendezvény házigazdája a Lakiteleki Népfőiskola megálmodója és létrehozója, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke volt. Lezsák Sándor mutatta be az Országjárás vendégét a 150 fős hallgatóságnak.

A miniszter elmondta: Európa versenyképességét az elmúlt 30 évben jelentős részben a kedvező árú orosz energiahordozók biztosították – az olcsó energiahordozók korszaka azonban a koronavírus-járvánnyal, majd az orosz-ukrán háborúval véget ért. Lantos Csaba hangsúlyozta: Magyarország nagyobb mértékben függ az energiaimporttól, mint az Európai Unió átlaga, ezért azt az energiaforrást részesítjük előnyben, amelyet mi is elő tudunk állítani. Az energiafüggetlenség egyébként amerikai találmány az 1973-as olajválságból, magyarázta a miniszter, majd hozzátette: erre törekszünk mi is új források feltárásával. Ezzel ellentétben az Európai Unió ideológia-vezérelt energiapolitikát folytat. Lantos Csaba közölte: Pakson meglehetősen sok – 36 hónapra elegendő – fűtőanyag tartaléka van az országnak, amelyet nemsokára 40 hónapnyira emel a kormányzat.

A napelemekről szólva a miniszter kifejtette: ma Magyarországon mintegy 245 ezer háztartás rendelkezik napelemmel, de ez a szám az eddigi rendszer korlátai miatt nem bővíthető, mivel csúcsidőben annyi energiát termelt, hogy azt a mennyiséget már nem lehetett hasznosítani. Ezért a kormány azt támogatja, hogy a napelem energiatermelésével együtt járjon a tárolás is – ennek kapcsán beszélt a miniszter a Napelem Plusz Programról. A Program keretében 2024 januárjától napelem és akkumulátor együttes telepítésére 45 százalékos támogatás igényelhető háztartások részére – a befektetés a kormányzat számításai szerint 8 év alatt térül meg.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő
Az előadás után kérdésre válaszolva Lantos Csaba elmondta, hogy a kormány dolgozik a vállalkozások rendszerhasználati díjainak csökkentésén.

 

Kiskunfélegyháza, 2023. november 24.
Fotók: Horváth Károly 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira