A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség bűnszervezetben irányítóként elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt egy algír férfival szemben, aki a Szerbiából és Hollandiából irányított embercsempész bűnszervezet magyarországi tevékenységét szervezve, algír és török bűntársaival együtt alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze.

-Hirdetés-

A vád szerint a Budapesten élő algír férfi – az ügy egyik vádlottja – 2021. január elején egy arab férfi megbízásából csatlakozott a Szerbiából és Hollandiából irányított embercsempész bűnszervezethez, amelynek tagjai egymással együttműködve a migránsok toborzását, országhatárokon történő illegális átjuttatását és továbbszállítását szervezték. Az algír férfi első feladata három illegális migráns nyugati határhoz szállítása volt, amelyet sikerrel teljesített. Ezután a vádlott magasabb szintű koordináló feladatot látott el a bűnözői csoportban: sofőröket szervezett be, akiknek a fizetség mellett üzemanyagra pénzt, továbbá mobiltelefont biztosított. Bűntársaival egyeztette a szállítások időpontját, a szállítandó személyek számát, valamint a bérlésre alkalmas járműveket és azok bérleti díját. A lebukás elkerülése érdekében a vádlott a szállítás során szakaszonként küldte el a végrehajtóknak a felvételi és kirakási helyszínek gps koordinátáit. A sikeres szállítás igazolása és az ígért összeg kifizetése érdekében a sofőröknek videót kellett készíteniük és azt az algír férfinak továbbítaniuk.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A vádlottat a szervezői és irányítói feladataiban 2021 júniusában egy honfitársa – az ügy második vádlottja – is segítette annak ellenére, hogy őt a bíróság 2019 novemberében két évre Magyarországról kiutasította. Az algír férfi azonban a személyazonossága leplezése érdekében hamis francia igazolványt csináltatott, a mostani elfogásakor a vele szemben intézkedő rendőröknek is azzal igazolta magát.

Két magyar sofőr mellett egy török férfi – az ügy harmadik vádlottja – is segített a szállítások végrehajtásában, ő az algír irányító felé fennálló tartozását akarta ily módon törleszteni.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A vádlottak közel fél év alatt összesen legalább 78 határsértő szállításának megszervezésében vettek részt. Az irányító algír férfi több mint 3,6 millió forint haszonra tett szert.

Az ügyészség mindhárom férfit – egyiküket mint irányítót – bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A magát hamis okmányokkal igazoló algír férfinak emellett közokirat-hamisítás bűntette miatt is felelnie kell. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A csatolt fotókon a vádlottak közötti telefonos üzenetváltások, a szállítások útvonalai és az autóbérléssel kapcsolatos egyeztetések láthatók.

Kecskemét, 2023. november 27.
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

MEGOSZTÁS
Írta: vira