Ünnepélyes keretek között volt december 1-jén a keceli 34. FLORA Virágfesztivál megnyitója a sportcsarnokban. A megjelenteket Gyalogné Klajkó Eszter köszöntötte Kecel Város Önkormányzata és intézményei, valamint a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete nevében.

Elmondta, hogy a kötészeti főtéma ezúttal a „Nemzetek virágai”, valamint „Petőfi virágok között”. A megnyitó alkalmával a Kecskemét Táncegyüttes Szatmári táncokat mutatott be Lukács László művészeti vezető irányításával.

A Kecskemét Táncegyüttes
-Hirdetés-

Ezt követően Haszilló Ferenc Kecel város polgármestere köszöntő beszédében a következőket mondta:
-Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink! Szeretettel köszöntöm Önöket a 34. Flora Virágfesztivál megnyitó ünnepségén. Külön tisztelettel üdvözlöm rendezvényünk védnökeit: Bányai Gábor országgyűlési képviselő urat, kormánybiztost, Gombás Attila dísznövénykertészt, kertépítő vállalkozót, Pintér Csaba urat, a Pintér Művek Kft. tulajdonosát, aki egyben rendezvényünk főtámogatója is. Köszöntöm továbbá főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános atyát, Kovács László fazekasmestert, a fazekas kiállítás főszervezőjét, a Népművészet Mesterét, valamint a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének jelenlévő képviselőit. Köszöntöm a környező települések polgármestereit, Kecel Város Önkormányzatának képviselőit, bizottsági tagjait, az intézményvezetőket, az egyházak és a média képviselőit, és minden megjelent kedves vendéget.

Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere

Kecel Város Önkormányzata szervezésében 34. alkalommal nyílik meg ünnepélyes keretek között a FLORA Virágfesztivál. Ez azért is különösen komoly kijelentés, mert mindannyian ismerjük a körülményeket: 3 év kényszerű szünet után tárjuk ki ismét a kapukat. Témánk a virágfesztiválon minden évben más: ezúttal a „Nemzetek virágai”, melynek keretében sok-sok ország mellett megjelennek testvérvárosaink, a németországi Schwarzenbruck és a romániai Lupény nemzeti zászlóinak virágba öntött kompozíciói is.

Emellett társtémánk a Petőfi 200 emlékévet zárva a „Petőfi virágok között” mottó is, melyet több kiállító választott iránymutatónak standja berendezéséhez. Petőfi él: megelevenedik a kiskertépítő pályázat alkotásaiban és a középiskolások virágkötészeti versenyének munkáiban is. Holnap vendégünk lesz a költőt megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színművész, vasárnap pedig korhű öltözetben a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága.

Az évről-évre változó központi téma mellett hűséges látogatóink tudják, hogy rendezvényünk az adventi várakozást, a Mikulást, a karácsonyt, a szilveszter vidámságát, a téli tájat és az otthon melegét is megidézi. A Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével közösen szervezett ifjúsági kötészeti versenyünk feladatai, kiállítóink standjai, a 6. alkalommal megrendezésre kerülő kiskertépítő versenyünk 35 pályamunkája, valamint a Gombás Attilával közösen alkotó keceli és környékbeli virágkötők kiállítóhelyei segítenek felkészülni a családunk körében töltött ünnepre, a zajos év lezárására, a pihenés nyugodt napjaira.

Ha az ország más tájain megkérdezzük az embereket, hogy hallottak-e már városunkról, válaszként a Pintér Művek és a virágfesztivál közül az egyiket, vagy mindkettőt említik. A mai kiállításban pedig szerencsésen összefonódott e kettő, miután védnökként és főtámogatóként a Pintér Művek Kft., Pintér Csaba és családja segítségét tisztelettel megköszönhetem.

Ilyenkor decemberben a keceli sportcsarnok 1000 négyzetmétere borul virágba, a szomszédos intézmények pedig további különleges és értékes programokkal várják a nagyközönséget. Bízunk benne, hogy rendezvényünk most is sikert arat, és Önök, vendégeink az ország minden tájára elviszik a FLORA és Kecel város jó hírét.

Köszönöm a kollégáim munkáját, akik napi tevékenységük mellett végzik a virágfesztivál megvalósításának sok apró és aztán a hajrában hatalmassá duzzadó lépéseit. Köszönettel tartozom az ötletelőknek, berendezőknek, közreműködőknek, valamennyi segítőnek és támogatónak, hiszen a virágfesztivál megvalósításában több százan vesznek részt. Külön szeretném kiemelni a Városgazdálkodási csoportot, akikre egy időben, egyszerre több helyszínen, számtalan feladatban szükségünk van. Hasonlóképp vonatkozik ez a művelődési házra és az összes többi intézményünkre. Ők azok, akiknek a munkája a kívülállók számára sokszor beláthatatlan, és csak akkor tűnne fel hiányuk, ha egyszer nem végeznének el valamit. Szeretném elmondani, hogy a közösség látja és érzékeli ezeket az erőfeszítéseket, a jó szándékkal megtervezett és kivitelezett munkájukat.

Önkormányzatunk önerőből, szponzorok segítségével rendezi meg minden évben a FLORÁ-t. A fazekas kiállítás esetében az idei évben is elmondhatom, hogy a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán sikeresen szerepeltünk, és az elnyert összeget a 18. Keceli Országos Fazekas Kiállítás megvalósítására fordíthattuk. Köszönjük támogatóinknak, akik akár anyagi felajánlással, akár más formában segítettek minket.

Erre az időre nemcsak a FLORA, hanem egész Kecel ünnepi díszbe öltözött. Megújult a díszkivilágítás, a betlehem, és ahogyan már megszokhatták: a művelődési ház előtt minden vasárnap adventi gyertya- és csillagszóró gyújtásra invitálunk mindenkit. Itt lesz népszerű Mikulásunk is, és a gyerekeket ingyenes körhintával és játszóházzal is várjuk.

Kecel a rendezvény területén túl is szeretettel várja Önöket Városi Múzeumával, a Pintér Művek Hadiparkkal, kiállításainkkal, a tűzoltóság nyitott szertárával, más időpontokban pedig egyéb látványosságaival: például az ez évben megnyitásra került Hatvani Motorgyűjteménnyel vagy az Érzékek kertje keceli levendulással.

A FLORA rendezvény álljon most itt mintegy csokorba kötött színes bokréta, egy különleges keceli élmény, amely összefoglalja mindazt a szépséget, ami nálunk megterem. Köszönjük mindazoknak, akik az ország minden tájáról elhozták virágaikat, fazekas alkotásaikat, babáikat, festményeiket, ízeiket, melyek a helyi értékekhez csatlakozva különleges és maradandó élményt nyújtanak számunkra.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő
A FLORA Virágfesztivált Bányai Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg ünnepélyes keretek között. Beszédében kiemelte, hogy ez a rendezvény milyen nagy hagyományokra nyúlik vissza és felhívta a figyelmet arra, hogy Kecel települése milyen hatalmas egyéb értékekkel is rendelkezik.
Fekete Szabolcs plébános

A folytatásban főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános atya áldást mondott a rendezvényre, annak szervezőire, közreműködőire és látogatóira.

A virágfesztivál megnyitó ünnepsége egyben szakmai versenyek eredményhirdetése is volt. Elsőként az ifjúsági virágkötészeti verseny díjazottjait köszöntötték, melynél a díjakat a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviseletében Nagy Péter, valamint Haszilló Ferenc polgármester adták át.

A díjazottak között három iskola szerepelt:
  • Budapestről a KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI ASZC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola, melynek tanulói: Antal Anna, Molnár Csenge, Sikari Zsanett, valamint kísérő tanáruk Veres Borbála.
  • Szentesről az Alföldi Agrárszakképzési Centrum – Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola, melynek diákjai: Biró Virág, Horvát Fanni, valamint Szél Anita pedagógus.
  • A szombathelyi ASZC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, melynek versenyzői: Asbóth Alexa, Barasits Dávid, Horváth Bálint, valamint tanárnőjük Botos Andrea.

A kiállítók termékzsűrijének eredményhirdetését is megtartották. Idén a sportcsarnokban közel 30 termelői és virágkötészeti standot csodálhatnak meg az érdeklődők. A zsűri tagjai – hosszú évek óta, és a 3 év szünet után is folytatólagosan – Bekőné Polner Katalin, Lévai Péter és Komiszár Lajos voltak.

A kiállítás szakmai szervezője, berendezője Gombás Attila, valamint Haszilló Ferenc polgármester díszoklevéllel és egy-egy szál virággal köszöntötték a főtéma berendezésében közreműködő keceli és környékbeli virágkötőket: Ba Irént és Lengyelné Barabás Erikát Kiskőrösről, Balláné Szűcs Adélt, László Erikát és Trepák Máriát Kecelről, valamint Burger Évát Lajosmizséről.

XXXIV. FLORA Virágfesztivál
XVIII. Keceli Országos Fazekas Kiállítás
Kecel, 2023. december 1-2-3.

Helyszíne: Városi Sportcsarnok, Városi Könyvtár és Művelődési Ház, II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületei és udvara (Kecel, Szabadság tér 17.), valamint a Városi Múzeum épülete (Szabadság tér 15.)

A virágfesztivál főtémája idén a „Nemzetek virágai”, valamint „Petőfi virágok között”. A standok, a programok és az ifjúsági kötészeti verseny feladatai ezekhez alkalmazkodnak. A fazekas kiállításnak kötelező témája nincs, a mesterek a szívükhöz közel álló alkotásaikat mutatják be.

Tervezett programok:
Szombat

09.00 Meghívásos tűzoltó verseny a laktanyában (Vasút u. 56.)
09.00-17.00 Mr. Piano, a guruló zongorista zenél a rendezvény területén és környékén
10.00-17.00 Vendégünk versekkel és virágokkal Petőfi Sándor – Bánföldi Szilárd színművész
10.30 Kalmár Benedek tökfaragás, tökfestés bemutatója a Városi Sportcsarnokban
13.30 Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek c. kiállítás megnyitója a könyvtár emeleti aulájában
Szervező: Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
A kiállítást bemutatja Tóth Ernő, a KAMME Alapítvány elnöke, a KÉSZ elnökségi tagja
A kiállítást megnyitja Imre Károly közösségfejlesztő, városunk díszpolgára, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet ny. igazgatója
A kiállítás megnyitótól függetlenül, a FLORA teljes ideje alatt látogatható.
14.00 „Adventi készülődés” Gombás Attila virágkötő bemutatója a Városi Sportcsarnokban
15.00 Fazekas kiállítás megnyitó a könyvtár nagytermében
A kiállítást megnyitja: Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke
Köszöntőt mond: Haszilló Ferenc polgármester, Imre Károly védnök, Kovács László fazekasmester, a kiállítás szervezője, az MMA levelező tagja
Közreműködik Bánföldi Szilárd színművész és a Kéknefelejcs Népdalkör.
Az eseményen sor kerül a Keceli Értéktár és a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár okleveleinek átadására.
A kiállítás megnyitótól függetlenül, a FLORA teljes ideje alatt látogatható.
15.30 Ajándéksorsolás a Mikulással a Városi Sportcsarnokban

Vasárnap

10.00 Tanulmányi támogatás átadása a Városi Sportcsarnokban
10.30 Kalmár Benedek tökfaragás, tökfestés bemutatója a Városi Sportcsarnokban
11.00 „Karácsonyi pillanatok” – a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek dalos-zenés műsora a sportcsarnok színpadán, majd László Erika sütemény-kínálója
11.30-12.30, 13.30-15.00 Vendégeink korhű öltözetben a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagjai / fotózkodás, beszélgetés, meglepetések a Városi Sportcsarnokban
15.00 „Adventi készülődés” Gombás Attila virágkötő bemutatója a Városi Sportcsarnokban
15.30 Ajándéksorsolás a Mikulással a Városi Sportcsarnokban
16.00 Gyertyagyújtás a város adventi koszorújánál, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház előtt. Közreműködnek a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Állandó programok a 3 nap alatt
A Városi Sportcsarnokban:
Virágkiállítás, Ifjúsági kötészeti verseny munkái
„Én kis kertet kerteltem…” Óvodások és iskolások kiskertépítő versenyének kiállítása, Csomák Lászlóné paverpol kiállítása, „Örökszép” virágból készült ékszerek kiállítása és vására, Kertbarát Magazin / Magyar Mezőgazdaság Kft. standja, Varázserdő Családi Központ játszóháza, FLORA fotópályázat a kiállítás teljes ideje alatt / pályázati kiírás:www.kecel.hu
Rendezvényünk területén megtalálható lesz a Mikulás.
A Városi Könyvtár és Művelődési Házban:
Fazekas kiállítás, Mesterségek bemutatója és a Béla Borászat standja a nagyteremben
Jakuschné Kocsis Tímea kimonó-kiállítása a kiállítóteremben
„Szívélyes üdvözlettel” – alkalmi bélyegzés és keceli képeslapok árusítása a könyvtárban
Használt könyvek vására és FLORA információs pont a könyvtárban
Érték-tárlat kiállítás a folyosógalérián
A keceli Astron óragyártó cég legújabb fali-, ébresztő-, zseb- és karóra különlegességeinek bemutatója
Fürtös-büfé a könyvtári kávézóban
Az udvaron:
Keceli Ízek Utcája, Greznár körhinta (ingyenes), Autócent Kft. – Kévés Autó bemutató, vásár és vendéglátósok az iskolaudvaron
A kék iskolában:
Virágvásár, karácsonyi vásár, vadászati kiállítás, vadászati előadások
A piros iskolában:
FLORA információs pont, karácsonyi vásár, baba- és tűzgrafika kiállítás

A Városi Múzeum díjmentesen látogatható kiállításai:
Az Újkori Kecel és Kecel határának régészeti emlékei állandó kiállítások
Ecsetem tükrében – Farkasné Tóth Nóra festőművész időszaki kiállítása

December 1-2-3-án Kecelen:
A tűzoltó laktanyában (Vasút u. 56.) nyitott szertár. A Pintér Művek Haditechnikai Park (Rákóczi F. u. 171-177.) 10.00-16.00 között fogad látogatókat.

Kecel Város Önkormányzata a programváltoztatás jogát fenntartja.

Tervezett programunk folyamatosan formálódik. Kérjük, nézzen vissza oldalunkra később!
Vidékről való indulás előtt a napi programról, aktuális információkról kérjük, frissen tájékozódjon a www.kecel.hu honlapon és a https://www.facebook.com/Florakecel oldalon!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (170 db kép)
MEGOSZTÁS