Advent első vasárnapja a kezdet, innen indul minden. Az egyházi év kezdete, egyúttal pedig a Jézus négy héttel későbbi születéséig terjedő vágyakozás és várakozás időszaka is. Kaskantyú Község Önkormányzatának támogatásával, minden hét péntekén különböző szervezet, társaság, intézmény szervezésében valósulhat meg az Adventi Ünnepi Esték programsorozat a település Rendezvényterületén.

-Hirdetés-

Decemberben hétről hétre összejön a falu lakossága, mely alkalmakon együtt énekelnek, szavalnak vagy éppen köszöntik a nagyszakállút. A szépen megterített asztalokra mindig kerülnek finomságok és meleg italok is. Legtöbbször az est házigazdái kézműves termékekkel, adomány fejében megvásárolható finomságokkal is kedveskednek az ünnepváró falubelieknek.

Dalokkal és versekkel is készültek az ünnepi alkalomra

Az év utolsó hónapjának első napján az „Életet az éveknek” Nyugdíjas Klub, a Komédiás Kompánia és a Polgárőr Egyesület tagjai versekkel, énekekkel, csemegével járultak hozzá az első ünnepváró alkalomhoz. Újházi Zsolt polgármester és Győrfi Csaba diakónus ünnepváró gondolatait követően a település adventi koszorúján fellobbant a HIT lángja, melyet körbeállva, az általános iskolás diákokkal közösen énekelték el az Adventi hírnök című karácsonyi dalt. 

Győrfi Csaba diakónus áldást kért egész Kaskantyúra

A kereszténység kapcsán számos szimbólummal találkozhatunk. Nincs ez másként az adventtel sem, amelyet egy kör alakú koszorú és négy gyertya jelképez.

A kört régen a legtökéletesebb geometriai formának tartották, hiszen a felületének minden pontja azonos távolságra van a középponttól. A felülete egyúttal végtelen is, hiszen a két pontja közötti távolságot az idő végezetéig felezhetjük, akkor sem érnénk a végére. Nem véletlen, hogy Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, a felületét díszítő örökzöld ágak pedig a remény és az élet szimbólumai. A koszorún négy gyertyát kell elhelyezni, ezeket az adventi ünnepkör előrehaladtával rendre egymás után kell meggyújtani, a növekvő fény pedig Jézus eljövetelének közeledtét jelzi.

A lila szín nemcsak az advent, de a nagyböjt jelképe is, és a bűnbánatra utal

A gyertyák színei is jelentéssel bírnak. A protestánsok piros gyertyát használnak, ami a szeretetet, a hálát jelképezi, a katolikusok ezzel szemben három lila és egy rózsaszínű gyertyát használnak. A lila szín nemcsak az advent, de a nagyböjt jelképe is, és a bűnbánatra utal, a rózsaín ugyanakkor az öröm színe. Elsőnek egy lila gyertyát gyújtanak, amely a hithez kapcsolódik, meg Ádámhoz és Évához, hiszen Isten elsőnek nekik ígérte meg a megváltást, amit az istenfélő emberek azóta is hittel vallják. Szívhez szólóan írt erről az érzésről, vagyis a hitről az amúgy a református felekezethez tartozó Ady Endre az Imádság úrvacsora előtt című versében: „Add nekem azt a holt hitet, / Istenem, / Hogy nem kell ám fenékig inni / S kelyhed szent borából elég / Egy korty: hinni”. (részlet: https://hirado.hu)

Évek óta nagyszerű helyszínt biztosít az eseménynek a Rendezvényterület filagóriája

Agárdi-Nagy Judit, Vinczéné Mezei Beáta vezetésével és a hivatali dolgozók közreműködésével készült el a dekoráció, míg az adventi koszorút Újháziné Sinkovicz Erika díszítette.

Az első alkalom szeretetvendégséggel és közös beszélgetéssel zárult.

Ó, jöjj, ó, jöjj

Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő,
beteljesült már az idő!
Törd át az ég zárt ajtaját,
vár a világ sóvárgva rád!

Megnyílt az ég harmatozva,
Megváltónkat hogy lehozza;
ég felhői, nyíljatok szét,
hozva Jákob fejedelmét!

Föld, virulj ki, völgyön-halmon
viruló zöld hadd fakadjon;
nyílj ki, földnek szép virága,
Dávid házának királya!

Ó, fényes Nap, ó, szép csillag,
téged vágyunk mi látni csak.
Kelj fel, Napunk, fényességed
űzze el a sötétséget!

 
Köszönjük a képeket Nemesné Ambrus Mónikának! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS