Ahogy az már sok éve szokás, idén is egy kis ünnepség kíséretében gyújtották meg Kecel város adventi koszorúján az első gyertyát. A gyertyagyújtás előtt a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola keceli növendékei és felkészítő tanáruk fuvolajátéka hangolta a résztvevőket az ünnepi pillanatokra.
Fuvolajáték hangolta a résztvevőket az ünnepi pillanatokra
Ezt követően Fekete Szabolcs, Kecel város plébánosa mondta el gondolatait az első gyertya meggyújtása előtt. Szabolcs atya kiemelte:

„A katolikus egyházban az advent nem az év végét, hanem az (egyházi) év kezdetét jelenti. Ennek a komolyságát hangsúlyozandó, van egy felkészülési időszak is. Úgy kezdünk tehát a katolikus egyházban új évet, hogy felkészülünk egy nagy ünnepre, a karácsonyra. Ezért is az advent régi latin elnevezése az adventus Domini, vagyis az Úr eljövetele, az Úr érkezése. A várakozásnak valójában a lelkünkből kell indítani, a lelkünkben kell ennek elkezdődnie, kibontakoznia és utána a cselekedeteinken, szavainkon (…), környezetünkön is meg kell ennek jelennie. Belülről indul, de kifelé fejti ki hatását és tesz bennünket lélekben felkészülő emberekké, családokká. (…) Egy nagy, isteni csodának egy emberi megvalósulása az advent és a karácsony.”

Fekete Szabolcs, Kecel város plébánosa osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait
Ezek után a plébános úr elmélkedett a koszorú jelképeiről: a fenyőágak és a gyertyák jelentéséről.
-Hirdetés-

„Ha a koszorúalapból indulunk ki, akkor örökzöld növényt láthatunk, általában fenyőből. Ha kimondom azt. hogy örökzöld, az már önmagában egy adventi üzenet: az örökkévalóság, az örök élet, az el nem múló, beteljesedett élet jelképe. (…) Amikor azt mondom, hogy élet, már akkor is üzenek az adventnek. Az advent nem passzív várakozás, a napok visszaszámlálása, hanem élet: izgalmas, élettel teli időszak. (…) Az adventi koszorún négy gyertyát is láthatunk. Tudjuk, hogy a kereszténységben, főleg a katolikus egyházban is, ha egy gyertyát meggyújtunk, az mindenekelőtt Jézus Krisztust jelképezi. A gyertya odaadja önmagát, elég azért, hogy fényt és meleget adjon az embernek – Jézus Krisztus azért születik erre a világra, hogy szeretetet, fényt, tanítást, az Isten közelségének a melegségét adja nekünk, és ezért fel is áldozza magát. A gyertya mindig Krisztus szimbóluma. Az adventben a négy gyertya Jézus Krisztus teljességét jelképezi. Az adventben azt tapasztaljuk, hogy egyre hosszabbak az éjszakák és egyre rövidebbek a nappalok. Ezzel szemben az adventi koszorú éppen ellentétes magatartást folytat: ahogy hétről hétre növekszik a fény, úgy hat ellen a növekvő sötétségnek és a leghosszabb éjszakára, karácsony éjszakájára éri el teljes fényességét. Talán ez üzenet nekünk is: bármennyi rossz is van körülöttünk, nekünk azzal mindig a jóságot, a szeretetet, a szolidaritást, a meghívást kell szembehelyezni.”

A rövid tanítás után Szabolcs atya megáldotta a város koszorúját, betlehemét és karácsonyfáját, majd Haszilló Ferenc polgármester úrral közösen meggyújtották a remény gyertyáját.

Haszilló Ferenc polgármester és Fekete Szabolcs plébános atya gyújtotta meg a reményt jelképező gyertyát a város adventi koszorúján
A helyi szokásoknak megfelelően a szervezők csillagszórókat osztottak az érdeklődőknek, hogy a koszorúról meggyújthassák, ezáltal még ünnepélyesebbé varázsolják az eseményt.
A műsor után süteménnyel, meleg teával és forralt borral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Kapcsolódó cikk
Beköszönt az adventi időszak – hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére
Beköszönt az adventi időszak – hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére
Újra eljött az időszak, amikor előkerülnek a dobozok mélyéről a csillogó díszek, angyalkák, ikonikussá vált diótörő figurák. Égősorok és gyertyaláng...

Írta, képek: Iván Gerda

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira