A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt egy férfival és egy nővel szemben, akik internetes hirdetési oldalon álnéven regisztráltak és a vételárat előre elkérve olyan műszaki cikkeket hirdettek eladásra, amikkel ténylegesen nem rendelkeztek. Másfél év alatt 102 sértettnek közel 5 millió forint kárt okoztak.

-Hirdetés-

A vád szerint a több felfüggesztett büntetés hatálya alatt álló férfi és az élettársa – az ügy vádlottjai – 2020 júniusa és 2022 februárja között internetes hirdetési oldalon álnéven regisztrálva valótlan hirdetéseket tettek közzé. Ezekben előre utalással olyan műszaki cikkeket hirdettek, amik ténylegesen soha nem voltak a birtokukban. A meghirdetett mobiltelefonokat, kamerákat, játékkonzolokat, laptopokat kissé a piaci ár alatt kínálták. A vevőkkel telefonon tartották a kapcsolatot, melynek során elküldték részükre a vételár előre utalásához szükséges bankszámlaszámot. A női vádlottnak több bankszámlája is volt, többnyire azokat adták meg az érdeklődőknek, de rendszeresen előfordult, hogy a kicsalt összeget valamelyik családtagjuk bankszámlájára kérték utalni. A termék kifizetését követően a vevőt a kiszállítás időpontjával kapcsolatban általában tovább hitegették, majd végleg elérhetetlenné váltak.

A csalóval folytatott üzenetváltás

Előfordult, hogy a megtévesztett vevő az előzetes megegyezés alapján csak a vételár felét és a postaköltséget utalta el a vádlottaknak, a vételár hátralékot pedig az áru átvételekor fizette ki. Felbontást követően azonban kiderült, hogy nem a megrendelt mobiltelefon, hanem egy használhatatlan, törött tablet volt a csomagban. Ugyanezzel a módszerrel egy másik vevő a megvásárolt játékkonzol és kontrollerek helyett négy darab fél literes ásványvizet és egy bontott csomag nápolyit kapott.

A páros másfél év alatt 102 sértettnek közel 5 millió forint kárt okozott.

Az ügyészség mindkettejüket többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a férfi korábbi próbaidőre felfüggesztett büntetéseit is utólag végre kell hajtani. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Üzenetváltás

A csatolt fotókon a vádlottak vevővel folytatott üzenetváltása és egy eladásra kínált laptop látható.

Sajtóközlemény 
Kecskemét, 2023. december 15.
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 

MEGOSZTÁS
Írta: vira