Ledenyák Klára, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Imrehegyi Tagintézménye Óvodájának tagintézmény-vezetője számolt be hírportálunknak arról, hogyan telt intézményükben az idei év utolsó négy hónapja.
Milyen programok, események valósultak meg a 2023/2024-es nevelési év első felében?

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Imrehegyi Tagintézménye Óvodájában a 2023/24-es nevelési évet szeptember 1-jén tanévnyitó szentmisével kezdtük meg, melynek folytatásaként az iskolásokkal közösen havonta egyszer szentmisén vettünk részt.

-Hirdetés-

Az ősz folyamán számos programban, élményben volt részük a gyermekeknek. Szeptemberben szüreteltünk egy helyi szőlősgazdánál. A gyermekek kis vödrökbe szedték a szőlőt, amiből mindenki aztán haza is vihetett. A többit lebogyóztuk és préseléssel mustot készítettünk belőle. A keceli Fresh Fruit Tész jóvoltából a gyermekek rendszeresen friss gyümölcsleveket, és zamatos idénygyümölcsöket kóstolhattak.

Szüret

Részt vettünk könyvtári foglalkozáson, ahol mesét hallhattunk, ez jó alkalom volt arra, hogy az új gyermekek is megismerkedjenek a helyi könyvtárral. A Keceli Városi Könyvtár és Művelődési Házban interaktív előadás keretében a gyermekek Az üveghegyen túl, avagy a tengerlépőcipő című játékot láthatták. A Népmese napja alkalmából október 4-én az Őszi mese című mesét nézhettük meg.
A helyi könyvtárban a Könyvtári napokhoz kapcsolódóan a Kacorkirály című bábelőadást láthatták az óvodás és az iskolás gyermekek a Liliom bábcsoport (imrehegyi óvoda dolgozói és Molnár Ferenc könyvtáros) előadásában.

Könyvtári foglalkozás

Szeptember 29. napján rendeztük meg az idei Terménybálunkat, melynek keretében táncházat tartottunk a hozzánk érkező vendégeknek, illetve sütivásár és kézműves termékek megvásárlására volt lehetőség. A befolyt pénzösszegből új bábok megvásárlására került sor.

Terménybál táncházzal

Október 1-jén Terményáldás volt a szentmisén, melyre a gyermekekkel gyümölcs és zöldséges kosarakat készítettünk, melyből a hét folyamán sült krumpli és gyümölcssaláta készült a gyermekek nagy örömére.

Október 4-én az Állatok világnapja alkalmából a faluban két családhoz látogattunk el. A gyermekek sok szárnyas és négylábú állattal találkozhattak, sőt meg is etethették őket.

Október 12-én a LÉ-DA 2016 Szociális Szövetkezet jóvoltából a gyermekek paprikákat kóstolhattak, illetve a növénytermesztés titkával ismerkedhettek meg Csúzi Attila jóvoltából.

Paprika kóstoló

Szent Imre nap (november 5.) imrehegyi templomunk búcsúja. Az óvodások november 5-én ünnepi szentmisén vehettek részt az imrehegyi Szent Imre-templomban, megemlékezve templomunk névadójáról és településünk védőszentjéről. Óvodásaink verssel és dallal emlékeztek meg Szent Imre hercegről.

Szent Imre napján

Szent Márton napi lámpás felvonulásunk november 8-án került közös megrendezésre az iskolával. Az óvoda elől indultunk a gyerekekkel és szüleikkel, égő mécsesekkel a kezünkben Márton napi dalokat énekelve, a templomba az iskolások előadásában Szent Márton legendáját tekinthettük meg. Ezt követően az iskola udvarán zsíros kenyér, meleg tea várt minket.

Márton-napi felvonulás

Szent Erzsébetről a november 17. napján emlékeztünk meg a gyermekekkel közösen kenyeret sütöttünk, melyet utána közösen fogyasztottunk el.

Az adventi időszak különösen fontos az óvoda életében, a gyermekeket igyekeztünk lelkiekben is felkészíteni a kis Jézus születésének ünnepére. A jó cselekedetek gyűjtése mellett, a gyermekekkel közösen készítettük el mindkét csoport adventi koszorúját, közösen vetettük el Luca napján a búzát, és közösen készítettük el a mézeskalácsot. A dolgozók különféle karácsonyi díszeket, adventi koszorúkat készítettek, melyeket a szülők Adventi vásárunkon megvásárolhattak, ezzel támogatva óvodánkat, melyre december 1-jén került sor. Ennek keretében az óvodánk bekapcsolódott a már hagyománynak számító Adventi Ablaknyitogató programsorozatba. Ez az esemény 16 órakor kezdődött az óvodában, minden család készíthetett magának adventi koszorút, melyet Hirling Attila atya megáldott, ezután az óvodás gyermekek ünnepi műsorral kedveskedtek a jelenlévő vendégeinknek. Az est folytatásaként az ablak ünnepi díszbe borult, majd közös beszélgetés, teázás és sütemények elfogyasztásával zárult.

Kapcsolódó cikk
Adventi családi délutánt tartottak az imrehegyi óvodában
Adventi családi délutánt tartottak az imrehegyi óvodában
2023. december 1-én Imrehegyen az idei adventi várakozás beköszöntével a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Imrehegyi Tagintézmény...

A Mikulás december 6-án megajándékozta a gyerekeket az imrehegyi templomba, a csomagokat örömmel vették át és viszonzásul lelkesen énekeltek, verset mondtak neki. A Keceli Gasztro és Bor Egyesület jóvoltából minden gyermek egy Mikulás színezőt és egy zsírkréta csomagot kapott ezen a napon.

Advent harmadik vasárnapján óvodánkat érte a megtiszteltetés, hogy a község adventi koszorúján a harmadik, az öröm jelképes gyertyalángját meggyújthattuk. Ez alkalomból a gyerekekkel verssel és közös dallal készültünk.

Karácsonyi ünnepségünket december 19-én meghitt keretek között tartottuk az óvodában. A karácsonyfa alá sok szép ajándék, játék került a Gyermekekért Alapítvány és a Fenntartónk jóvoltából.

A falu által szervezett Mindenki Karácsonya ünnepségen a Maci-csoportos gyermekkel vettünk részt, ahol a négy gyertya története elevenedett meg, illetve karácsonyi versekkel és dalokkal örvendeztették meg a közönséget.

 

Az évet tehát sok élménnyel, ajándékkal és örömteli érzéssel tudtuk lezárni a jó Isten áldásával és segítségével.

Hány gyermekkel kezdték a 2023/2024-es nevelési évet?

Az idei nevelési évben 36 kisgyermek jár hozzánk, ami óvodánk szinte teljes kihasználtságát jelenti. A Maci csoport 20 fős gyermeklétszámmal működik, a Katica csoport 16 fővel, ebből 9 új gyermek ismerkedhetett meg szeptembertől az óvodai élettel.

Idén érkeztek-e új dolgozók az óvodába?

Ebben a nevelési évben nem volt személyi változás, a törvényi előírásoknak megfelelően elegendő dolgozói létszámmal tudtuk megkezdeni a nevelési évet.

Pályáztak 2023 második negyedévében? 

Néhány pályázattal (dm „Nap gyermekei”; STAVMAT Varázsprogram) próbálkoztunk, de sajnos nem nyerünk egyikkel sem.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás ebben az évben?

Óvodánkban a nyár folyamán egy nagyobb beruházás valósulhatott meg a Fenntartónk jóvoltából. A tálaló konyha teljes felújítása és az étkezőben új fali csempe került a falra, illetve a csaptelepek, a mosdókagylók cseréje történt meg. Az udvari járdára aszfaltfestés került.

Milyen terveik vannak a nevelési év második felére?

Folyamatosan figyeljük és részt veszünk pályázatokon, amely a mi lehetőségeinket nem lépik túl. Terveink között szerepel a játszóudvarunk felújítása, korszerűsítése, új játékok telepítése. Természetesen a Munkatervünk aktuális programjait is szem előtt tartjuk és igyekszünk színvonalasan megvalósítani (Farsang, Víz világnapja, Nagyböjt-Húsvét, Föld Napja, Madarak és Fák Napja, Anyák Napja, Gyereknap, és kirándulás).

Képek: Ledenyák Klára

MEGOSZTÁS
Írta: vira