A közel 2300 fős Bács-Kiskun vármegyei településen szinte kézzel fogható az összetartás ereje, ami a sváb gyökereknek és a közös céloknak tudható be. A „Sváb Sarok” ékessége a tudatos és megfontolt irányítással folyamatosan fejlődik, szépül, mely nem csak az itt élőknek, hanem a turistáknak is kedvez. A 2023-as év nagyobb eseményeiről, beruházásairól Takácsné Stalter Judit polgármester asszony adott interjút hírportálunknak.
-A 2022-es januári statisztika szerint Császártöltés lakossága 13 fővel emelkedett. Idén hogy alakult a lakosság száma a településen?

Tavaly jó hír volt, hogy 13 fővel emelkedett a lakosságszám Császártöltésen, míg idén sajnos nem volt pozitív e tekintetben a változás. 2023-ban több mint 60 fővel csökkent a lakosság száma a településen, sok volt a halálozás. Az okát nem tudjuk, nem csak idősek távoztak közülünk. Az előző évekhez képest kevesebb gyermek is született idén. Ez egy kicsit elszomorít, de bízok benne, hogy ez nem marad egyfajta tendencia, és változni fog a jövőben pozitív irányba.

-Milyen nagyobb rendezvényeik voltak az idei évben, ami helyi, vagy akár országos szinten is hírnévre tett szert?
-Hirdetés-

Már tavaly tudtuk, hogy gazdasági szempontból szűkösebb év lesz az idei. Ennek tudatában szerveztük a programjainkat. 2022-höz képest az idei év második felében egy kicsit csökkentek az energia árak, de azért még mindig oda kell figyelnünk rá. Közvilágítás volt, és lesz is minden utcában továbbra is, viszont az adventi időszakban jelzés értékkel csak a település központja kapott ünnepi díszkivilágítást, illetve azok az intézmények, ahol napelem üzemel.  

Január végén Sváb bállal kezdtük meg a 2023-as rendezvénynaptárunkat. Ezt követte február elején a hagyományőrző falusi disznóvágás. Utóbbira jellemző, hogy kifejezetten az itt élők szokásainak, ízvilágának megfelelően készítjük el a hurkát, kolbászt, hájas kalácsot és a többi jellegzetes sváb ételt. Ekkor a fiatalok nem csak láthatják az elkészítés minden fázisát, hanem be is kapcsolódhatnak a folyamatokba.
Áprilisban a Felvidékről kitelepítettek emléknapját tartjuk, és a hónap végén májusfát állítunk. A májusfa állítás és a kitáncolás is fontos rendezvénye a településnek. Ezek a sváb hagyományok erősítését, továbbadást célozzák meg. 

Nagy örömünkre, június második szombatján immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Sváb Ételek Fesztiválja, mely országos hírnévre tesz szert. 15 sváb szokásokat őrző települést szoktunk elhívni erre a rendezvényre, de lehet, hogy a jövőben ezt a létszámot bővítenünk kell, mert egyre nagyobb rá az érdeklődés. Ez egy olyan rendezvény, amire szívesen várjuk mindenhonnan az érdeklődőket, turistákat, vendégeket. Ezzel fellendítve a település turizmusát, jó alkalom, hogy igénybe vegyék a helyi szolgáltatásokat, és később visszatérő vendégek legyenek Császártöltésen. Mindemellett természetesen az itt élőknek is egy nagyon jó és színes program, ahol a hagyományokat testközelből adhatják át a fiatalabb generációnak.

 

A hagyományőrző rendezvények közé tartozik még augusztusban a Falualapítók Ünnepe. Idén augusztusban ennek a rendezvénynek a keretein belül sikerült átadjunk egy állandó baba kiállítást, melyet egy császártöltési adományozótól kapott az önkormányzat.

 

A kilátó átadására is sor került ebben az esztendőben, ami az összefogás jelképévé vált Császártöltésen, hiszen a beruházás összegének csak a felével rendelkezett az önkormányzat. Kicsit több, mint 3 millió forintot az itt élők adtak össze, ami nagyon nagy dolog úgy gondolom.

 

Október első napján szüreti felvonuláson vehettek részt és láthattak az itt élők, amit minden évben várnak és nagy sikernek örvend.

 

Az idősek személyes köszöntése idén nem maradt el, a koronavírus-járvány előtti szokást tartva egy műsorral és köszöntőkkel egybekötött estebédre invitáltuk a 65 év feletti lakosainkat november 12-én, ez körülbelül 400 főt jelent. Ez a rendezvény azért jó, mert rég látott ismerősök találkoznak újra egymással, alkalmuk nyílik beszélgetni, és egy kicsit kimozdulnak azok is, akik már kevésbé élnek közösségi életet. Igazi feltöltődés a szépkorúaknak. Mindig pozitív visszajelzéseket kapunk.

 

Szerencsére elmondhatom, hogy összetartó közösség jellemzi Császártöltést, ami minden rendezvényünkön megmutatkozik, hiszen a falu apraja-nagyja egyaránt lelkesen kiveszi a részét ezek megszervezésében és lebonyolításában egyaránt. A sütőasszony csapatunk egész évben aktívan tevékenykedik, ami nagy segítséget jelent és rájuk mindig számíthatunk.

Számos császártöltési családi história fájdalmas eleme a málenkij robot, melyről minden év november végén megemlékezünk.

 

Végül az év legmeghittebb ünnepére készülünk a falu adventi gyertyáinak meggyújtásával. A lakosok pedig adventi ablaknyitogatással készültek a karácsonyra nagy lelkesedéssel.

 

A könyvtárban baba-mama klub működik, és könyvbemutatókat, előadásokat szerveznek rendszeresen. A lakosok nem unatkoznak, mindig van valamilyen rendezvény, program a településen, ami kimozdítja és összehozza őket. A tavasztól őszig tartó időszakban a nyitott pincék is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 

Császártöltés
-Mely 2023-as, a települést érintő fejlesztéseket emelne ki amik megvalósultak, vagy folyamatban vannak?

Januárban már tudtuk, hogy kevesebb pályázati lehetőség lesz 2023-ban, mint az előző években. Februárban aláírtunk egy TOP II-es támogatási szerződést, amiben 235 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk a belterületi kerékpárút fejlesztésre és a játszótér teljes felújítására. A közbeszerzési eljárás megtörtént, folyamatban vannak a szerződés aláírások, a beruházás jövőre fog megvalósulni.

TOP-os pályázathoz tartozik még az identitást erősítő „Sváb Sarok borút kialakítása”. Erre konzorciumban pályáztunk a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatával, és ebből újítottuk fel és alakítottuk ki a „Koccintó” nevű pince és présházat, ami egy császártöltési borokat és borászokat bemutató pince. Nem csak magát a pincét, hanem a körülötte lévő területet is szépen rendbe tudtuk rakni, ezzel egy újabb közösségi hely került kialakításra. A kemencét és a tetőt megnagyobbítottuk, szép lépcsős teraszt építettünk.   

 

A járdafelújítás mindig minden településen aktuális probléma, amit folyamatosan orvosolni kell a lehetőségekhez mérten. Ez nálunk is egy nagyon tudatos projekt, amit mindig a pénzügyi helyzetünk határoz meg. Az önkormányzat tulajdonában lévő járdák felújításának anyagi hátterére folyamatosan pályázunk. Idén a Magyar Falu Program nagyon szűkös lehetőségeket adott, így egy utcának a járdafelületét tudtuk megújítani pályázati forrásból. Tudatos koncepció alapján lépésről lépésre, utcáról utcára haladunk minden évben. Az 54-es főút melletti járdák a Magyar Állam tulajdonában vannak, amiknek a felújítására csak abban az esetben tudunk anyagi forrást előteremteni, ha olyan pályázati lehetőséget írnak ki, aminél ez nem probléma. A lakosságnak is lehetősége van, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszt megcsinálják, amihez 25-30 ezer forinttal tudunk hozzájárulni.

Az elmúlt 9 évben, amióta polgármester vagyok, az összes középületet sikerült pályázati forrásból felújítanunk, korszerűsítenünk. Az óvodával kezdtük, aztán a könyvtár, a közösségek háza, a sportcsarnok, a hivatal, az emeletes ház, az orvosi rendelő, az iskola és az uszoda követte. Persze mindig van, amit még lehet korszerűsíteni, újítani, de szép sorjában haladunk ezekkel is. A pályázati forrásokhoz és az önrészhez igazítjuk az aktuális beruházásainkat, rövid távú terveinket.   

-Milyen fejlesztési terveik vannak jövőre?

A következő éveket meghatározza a 2024. június 9-én tartandó önkormányzati választás. Én tovább szeretném folytatni munkámat polgármesterként, hiszen még vannak terveim, amiket meg szeretnék valósítani. Ezek közé tartozik, hogy a falut turisztikailag ismertté és kedveltté tegyük, és vonzóvá az itt lakók számára. Ez jó irányba halad, csak meg kell még erősíteni.

Elkezdődik a Hajós-Császártöltés kerékpárút építése, és már tervezés alatt van a Császártöltés-Kecel kerékpárút. Ezekkel már be tudunk mi is kapcsolódni a nagyobb kerékpárút-hálózatba.

A kirándulási lehetőségeket bővítve előkészítés alatt van egy pályázat, ami a Duna-völgyi-főcsatorna csónakázási lehetőségének kiépítéséről szól. Csónakos kirándulás keretében Császártöltésről el lehet majd jutni Hajósra vagy Nemesnádudvarra, egészen Sükösdig.

A falu legrégebbi épületét sikerült a minisztérium támogatásával megvásárolnunk, egy kevés önrész kiegészítéssel. Itt egy Sváb Kutatási Központot szeretnénk kialakítani az épület rekonstrukciójával és korszerűsítésével. Ezt bár idénre terveztük, az anyagi forrás nem állt rendelkezésünkre, így el kellett halasszuk. Bízom benne, hogy ezt 2024-ben sikerül megvalósítanunk. Az épületben a sváb települések illetve az azokról szóló kiadványok, szakdolgozatok, írásos feljegyzések kapnának helyet, hogy minden egy helyen megtalálható legyen. Mindemellett előadásokra alkalmas helyiség is kialakításra kerülne.

Valamint a játszótér és további járdák felújítása is a jövő évi tervek között szerepel.

-Mi jellemzi a település jelenlegi pénzügyi helyzetét? 

Szem előtt tartjuk azokat a kiadásainkat, amik állandóak (közvilágítás, közintézmények fenntartása), de nem vezettünk be drasztikus rezsicsökkentő intézkedéseket. Takarékoskodunk de nem mindenhol és nem minden áron. Közvilágítást nem kapcsoltunk le a közbiztonság és a testi épség érdekében, az idősek otthonában valamint az óvodában nem „tekertük” lejjebb a fűtést. Úgy próbálunk meg pénzt spórolni, hogy annak senki ne lássa kárát. A szokásos pedagógusnapi, köztisztviselők és közalkalmazottak összejövetele idén elmaradt ebből a megfontolásból, ezt mindenki megértette és nem vették zokon. A már említett karácsonyi díszkivilágítás ebben az évben visszafogottabb volt, de így is megteremtette a meghitt hangulatot. Idén a könyvtárat nyitva tartottuk, mert sok rendezvényünk valósult meg ott, ahova átvittük a kerámia szakkört is, így a Teleházat nem kellett igénybe vegyük.   

-Milyen egyesületi, civil élet jellemzi a települést?

Nagyon aktív és itt is elmondható, hogy rendkívül jó kapcsolatot ápolnak az önkormányzattal. Mindenben számíthatunk egymásra. Ha szükséges anyagi segítséget is nyújtunk, szerencsére erre ritkán kerül sor, hiszen a tervek nagy részét pályázatokból meg tudják valósítani, valamint egy-egy rendezvény megszervezésében, lebonyolításában, eszközállományban a rendelkezésükre állunk ahogy tudunk. Ez oda-vissza működik, mindent közösen, egymást segítve csinálunk. De ez így is van rendjén, hiszen közösek a céljaink, a közösségünkért tevékenykedünk. Ez már olyan jól kialakult az elmúlt évek folyamán, hogy mondhatni mindenki tudja a dolgát. 

Szívemen viselem a foci sorsát is. Amikor polgármester lettem, akkor Császártöltésnek nem volt focicsapata. Ezt kellett felépíteni szinte a semmiből. A pályát kialakítani az elvárásoknak megfelelően, eszközöket -fűnyírót, mosógépet, locsolóberendezést-, mezeket és lelátót pályáztunk. Olyan dolgokat, amik a működéshez elengedhetetlenek. Most működőképes a focicsapatunk, és nagyon jó, hogy van. A sportolás mellett programlehetőséget is biztosít egy-egy mérkőzés az itt élőknek, és a falu hírnevéhez is hozzájárulnak.

Szívből köszönöm mindenkinek, aki bármilyen formában segíti a település mindennapjait, a rendezvényeket, beruházásokat, jótékonyságokat. Nélkülük nem működnének mindezek.
MEGOSZTÁS