-Hirdetés-

2023. november 30-án lezárult az „PETŐFI 200” címet viselő, Bács-Kiskun vármegyét érintő projekt, amelynek célja a Petőfi-kultusz szellemét, illetve a Petőfi Emlékévek aktualitását felhasználva a közösségépítés, valamint a helyiek szülőföldjükhöz való kötődésének erősítése volt. A projekt 686 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg.

A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Megyei identitás erősítése című felhívásra TOP-5.3.2-17-BK1-2021-00004 azonosítószámmal, amelyet a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője 686 millió forint összegű támogatásnak érdemesnek ítélte.

A projekt célja volt, hogy a Petőfi-kultusz szellemét, illetve a Petőfi Emlékévek aktualitását felhasználva egy olyan projekt valósulhasson meg, amely közösséget épít, erősíti a helyiek szülőföldjükhöz való kötődését, és amely a megvalósítási időszakát követően is tovább folytatódhat.

A célok eléréséhez fontosnak tartottuk, hogy Petőfi Sándor személyét minél közelebb tudjuk hozni gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt. Ezért Bánföldi Szilárd színművész személyében „a mi Petőfink” a rendezvényeken és a közösségi médiafelületeken is folyamatosan és sikerrel személyesítette meg a költőt.

Imázsfilmként is szolgáló videóklip készült Bánföldi Szilárd főszereplésével, a No Sugar együttes által megzenésített, a Hegyek között című Petőfi-vershez. A klip több mint 120 ezer megtekintésnél jár a YouTube-on.

A pályázat megvalósítása során nem csak képletesen, hanem szó szerint is Petőfi nyomában jártunk: a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve tematikus Petőfi-túrákat indítottunk a vérmegyei természetvédelmi területeken.

A Petőfi-kultusz életben tartása és a vármegyei közösség- és identitásfejlesztés szempontjából is kulcsfontosságúnak tekintettük a fiatal generáció megszólítását. Ennek érdekében vetélkedőt, versmondó versenyt, rajzversenyt hirdettünk, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokra csoportokat szerveztünk a kiskőrösi János Vitéz Látógatóközpontba, valamint a Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállító és a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz és Műhely ezen Intézményeibe.

Természetesen a virtuális térben is igyekeztünk megszólítani a fiatalokat. Elkészült a Talpon a magyar online játék, amelyben Petőfi karakterével haladhatunk végig egy akadálypályán.

Szintén ezt a korosztályt célozták meg elsősorban a LEGO élményépítések, amelyek során két, Petőfivel kapcsolatos LEGO óriásmozaikképet kellett közösen kirakni.

Nagy sikere volt azoknak a rendhagyó történelemóráknak is, amelyeket a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárával közösen szerveztünk a diákok – és esetenként felnőttek – számára összesen 10 alkalommal.

Hirdettünk tovább fotó-, videó-, valamint illusztrátori pályázatot, továbbá minitárlatokat szerveztünk a Neumann János Egyetemen.

Több Petőfi-kultuszt erősítő kiadvány is megjelent Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának gondozásában: készült versgyűjteményes kötet a ballagó diákok számára; a Petőfivel utazom kiadvány és a hozzá tartozó útlevél, valamint a képeslapok a 10-14 éveseket kalauzolja végig azokot a vármegyei településeken, emlékhelyeken, ahol a költő hosszabb-rövidebb ideig élt; a Barangolás a Kiskunságban kötet pedig az Alföld Petőfi által is megénekelt szépségét tárja az olvasó elé, illetve egyfajta útikönyvként is szolgál.

Filmsorozat is készült Petőfi Bács-Kiskun vármegyei kötődéséről, tevékenységéről, valamint 3 vármegyei mese elevenedett meg animációs kisfilmek formájában. Ezen túl szerveztünk többek között tudományos konferenciát és elkészült a fi200 brand márkastratégiája is.

A projekt keretében 2022-ben és 2023-ban is megrendeztük Baján a Folkfesztet. A rendezvény célja volt, hogy a vármegyében élőket segítse a szülőföldjükhöz való kötődésükben és kultúrájuk, hagyományaik ápolásában. Továbbá a Félegyházi Táncszínház vármegyei településeken vendégszerepelt a János Vitéz táncjátékkal, a Kecskeméti Katona József színházban pedig a Tigris és Hiéna című darab volt megtekinthető 5 alkalommal. Folytatódtak a járási sportrendezvényeink is a Bács-Kiskun Megyei Szabadidősport Szövetség közreműködésével.

A projektet konzorciumban valósítottuk meg Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával, KŐRÖSSZOLG Kiskőrösi Önkormányzat Településüzemeltetési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal, Kunszentmiklós Város Önkormányzatával és Szabadszállás Város Önkormányzatával.

A projektet és egyben a Petőfi emlékéveket egy nagyszabású gálaműsorral zártuk le a kecskeméti Hírös Agórában.

A projektről bővebb információt a www.bacskiskun.hu oldalon olvashatnak.

Sajtóközlemény
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 
2023.12.29. 

MEGOSZTÁS
Írta: vira