Interjú Madácsiné Végh Edittel, az Akasztó Napközi Otthonos Óvoda és Minibölcsőde intézményvezetőjével a 2023/2024-es nevelési év első feléről. 2023 szeptemberében 113 óvodás és 7 minibölcsikés kisgyermek lépte át az intézmény kapuját.
-Milyen programok, események valósultak meg a 2023/2024-es nevelési év első felében?

-Akasztó Napközi Otthonos Óvoda és Minibölcsőde tevékenység központú pedagógiai programja tartalmazza hagyományos programjainkat.

-Hirdetés-

2022. szeptember 1- én foglaltuk el gyermekeinkkel együtt az új többcélú, óvoda-minibölcsőde intézményünket. A gyermekek beköltözésével telt meg élettel az épület. Ezért szeptember 1-én ünnepeltük óvodánk megújulásának első évfordulóját. Az első születésnap ünnepléséhez a csodás tortát Németh Csaba és a Dominó Cukrászda készítette nekünk.

Magyar népmese napján A kiskakas gyémántfélkrajcára című népmesével örvendeztettük meg gyermekeinket. Csillogó, mosolygó, érdeklődő gyermekszemek kísérték figyelemmel a jelenetet.

Október az egészségvédelem jegyben telt. A betegségmegelőzéssel illetve az orvos gyógyító munkájával foglalkoztunk az egyes tevékenységek alkalmával. A nagy csoportban „játékos” egészségügyi centrum működött. Ha már nem segítettek a gyógyteák, rendeltek a házi orvosok, gyógyítottak az állatorvosok, a mentő orvos segített a bajba jutottaknak. A kórházban minden törést sikeresen összeforrasztottak a tehetséges orvosok. Szakemberek is segítségünkre voltak e fontos témában. Vendégünk volt Kecskemétiné Teknyős Vivien, aki sok-sok jó tanáccsal látta el „orvosainkat”, illetve megismertetett az eszközökkel és az újraélesztés technikájával minket. Ellátogattunk a védő nénikhez, ahol Dubainé Kapus Regina segítségével meggyőződhettünk a hallás érzékszervünk épségéről, mely során kiderült minden gyermek hallása rendben van. Matematikai tapasztalatokat szereztünk a sebkötözés során, hisz ki kellett választani a megfelelő kötözőt, szélesség- hosszúság mérés.

November 11. A hetet Szent Márton legendája köré szerveztük. Néztünk mesét arról, hogy ki is volt Ő és hogyan kapcsolódnak hozzá a libák.

Lehetőségünk adódott egy remek interaktív bűvészelőadáson részt vennünk a Faluházba mely teljesen elvarázsolta a gyerekeket.

November 18-án Halloween – jótékonysági bált rendeztünk nagy sikerrel. 432.150 forint támogatást kaptunk a boszorkányos buli alkalmával.

December 6-án óvodánkba megérkezett a Mikulás. A találkozásra versekkel, dalokkal készültek a gyerekek. 2023-ban is nagyon jók voltunk! Mikulás bácsi a tornaterembe tette az ajándékokat.

A karácsonyra hangolódtunk december 11-i héten. Minden csoport mézeskalácssütés és kézműves tevékenységekkel várta a szülőket.

-Intézményükbe érkeztek-e új dolgozók 2023 szeptemberében?

-A kiírt pályázatokra érdemben nem volt óvodapedagógus jelentkező. Intézményünknek 11 óvodapedagógus és egy óvodapedagógus hallgatója van. A távollévő óvodapedagógusok helyett pedagógiai asszisztensek segítik a pedagógiai munkát.

-Milyen terveik vannak a nevelési év második felére?

-A jótékonysági bál bevételéből ivókutat szeretnénk a nyárra kialakítani.
Célunk a tornaterem fejlesztő eszköz készletének méltó helyet, – labdatartó polcok, hálók, mennyezetre hinta, létra, Ayers háló – kialakítása. Továbbá az udvaron mezítlábas ösvény, a gyermekek szórakoztatására és tapintás-érzékelésük fejlesztésére. Vannak elképzeléseink az udvar rendezésére, szeretnénk pl. minitanösvényt, komposztálót létrehozni, kert kialakítását is tervezzük. Az óvodanév választás is szerepel a megvalósítandó terveink között. Természetesen a pedagógiai programunk aktuális programjait is szem előtt tarjuk, törekszünk megvalósításukra pl. farsang, „Csicsergő versmondó” délután, húsvéti készülődés, gyermeknap, óvodai évzáró.

Intézményünket tanfelügyeleti ellenőrzés is érinti április hónapban, két pedagógus minősítése pedig február és május hónapban lesz.

Sulizsák program keretében 2023. novemberében 3243 kg ruhát gyűjtöttünk melynek értéke 152.150 Ft.

Képek: Akasztó Napközi Otthonos Óvoda és Minibölcsőde

MEGOSZTÁS
Írta: vira