A települések kulturális élete és az ehhez nélkülözhetetlen közösségépítés volt a Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerület polgármesteri találkozójának központi témája csütörtökön délelőtt Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézet székházában. A Lezsák Sándor országgyűlési képviselő által életre hívott, mára hagyományossá vált polgármesteri fórumon Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője tartottak előadást.

-Hirdetés-

Lezsák Sándor köszöntőjében a Nemzeti Művelődési Intézet alapításáról beszélt, mely során központi gondolat volt, hogy a magyar művelődés szakmai hátterének centruma vidéken legyen. Lezsák Sándor hozzátette: a 2016 óta Lakiteleken működő, országos hatókörű intézetet annak idején Závogyán Magdolna államtitkár állította pályára, és az intézet ma már 2600 szakkört gondoz.

Középen (b-j): Lezsák Sándor és Závogyán Magdolna

Závogyán Magdolna elmondta: a kultúra a kormánypolitika kiemelt jelentőségű szegmense, amely ott is tud eredményes lenni, ahol a gazdaságpolitikával már nem lehet hatni – ez a mostani külpolitikai helyzetben különösen érzékelhető. Az államtitkár kiemelte: nagyon fontos a közösségépítés a településeken, hiszen a közösségekre lehet építkezni – hiába vannak csodálatosan felújított művelődési házak, ha nincs közösség. Ennek a szakmai hátterében tud segítséget nyújtani a Nemzeti Művelődési Intézet – hangsúlyozta Závogyán Magdolna és arra biztatta a településvezetőket, hogy vegyék igénybe ezt a módszertani segítséget.

Závogyán Magdolna arra biztatta a településvezetőket, hogy vegyék igénybe a módszertani segítséget

Az államtitkár felhívta a polgármesterek figyelmét a kulturális témájú pályázatokra, melyeket röviden ismertetett is. A Lázár Ervin Programmal évente egyszer egy színházi előadáson térítésmentesen részt vehetnek az általános iskolás diákok, a Déryné Program küldetése a kisebb településeken élők minőségi színházi élményhez juttatása, a Csoóri Sándor Program pedig népművészeti csoportok támogatására jött létre.

A kultúrára befektetésként tekint a kormány, mint ami erősíteni képes a magyarság immunrendszerét – hangsúlyozta Závogyán Magdolna.

„Hitében szilárd, kultúrájában gazdag, önazonosságában megingathatatlan nemzet” – ismertette a Nemzeti Művelődési Intézet célkitűzését Novák Irén ügyvezető és hangsúlyozta a közösséghez tartozás pozitív hatásait az emberek életminőségére. Novák Irén elmondta, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet építészeti megvalósítása szimbolizálja annak küldetését is: a hagyományokat ötvözi a modernitás elemeivel. Az ügyvezető hozzátette: a Nemzeti Művelődési Intézet heti rendszerességgel tart képzéseket a települések kulturális területen dolgozó szakemberei számára.

Novák Irén (a képen balra) elmondta, a Nemzeti Művelődési Intézet heti rendszerességgel tart képzéseket a települések kulturális területen dolgozó szakemberei számára

Kun Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun vármegyei igazgatója ismertette az igazgatóság működését és felvázolta a települési önkormányzatokkal és civilekkel való együttműködés lehetőségeit.

Kun Zsófia a települési önkormányzatokkal és civilekkel való együttműködés lehetőségeiről szólt

Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületének települései: Ágasegyháza, Bócsa, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Gátér, Izsák, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunszállás, Lakitelek, Móricgát, Nyárlőrinc, Orgovány, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szank, Tiszaalpár, Tiszaug.

 
Fotó: Ujvári Sándor
Sajtóközlemény
Bács-Kiskun 04. választókerületi iroda

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira