A Keceli Önkormányzat minden évben vállalkozói fogadásra hívja meg azon vállalkozókat, akik 1 millió forintot meghaladó helyi adót fizettek. Az eseményre idén január 26-án került sor, amelyre 34 olyan vállalkozás kapott meghívót, akik a 2022-es esztendőben az említett összeget meghaladó helyi adót fizettek be az önkormányzat kasszájába.

Az est során Galántai Katalin óvodavezető szervező munkájának köszönhetően a Nyírjesi Óvoda Csigabiga csoportja adott elő egy kedves műsort a megjelenteknek Kornóczi Edina és Vidnerné Herczeg Angéla óvodapedagógusok közreműködésével.

-Hirdetés-

Ezt követően Haszilló Ferenc polgármester köszönte meg a helyi adót fizetőknek a munkáját, amivel segítették a város működését és fejlődését. A polgármester beszámolt az önkormányzat tavaly végzett munkájáról és a tervekről. Elmondta, hogy Kecel Város Önkormányzata a 2023-as évben a megelőző évekhez hasonlóan hitelmentes, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott, tehát hitel és kölcsön tartozása nincs a településnek.

Az önkormányzat 2023-as működési bevétele 1 milliárd 411 millió forint volt, és a működési kiadása 1 milliárd 376 millió forintot tett ki. A működési költségvetés egyenlege 35 millió forint többlettel zárt. A sikeres pénzügyi működésben külön kiemelte a vállalkozók és lakosság szerepét, a részükről befizetett 424 millió forintos helyi adó összegét, amely az országot sújtó gazdasági nehézségek miatt növekedni tudott a 2022-es esztendőhöz képest.

Haszilló Ferenc polgármester

A város önkormányzata és intézményei 114 fő közalkalmazott és köztisztviselő részére biztosítottak munkahelyet. Ebből az önkormányzatnál 29-en, a hivatalban 23-an, az óvodában 53-an, a művelődési házban 9-en munkálkodtak. A közfoglalkoztatásnál pedig 30 fő keceli lakos részére adtak munkalehetőséget, amelynek keretében a város gazdálkodása, segítése, köztisztaság és egyedi programok megvalósítása folyt, melyre fordított összegek összesen 46 millió volt, amit az önkormányzat és a központi költségvetés együttesen biztosított.

A város tavalyi beruházási és felhalmozási kiadásai összesen 372 millió forintot tettek ki, amely jó része pályázati forrásból valósult meg, de megkezdődött a TOP PLUSZOS pályázati időszak is, ami a 2012-2022-es évekre vonatkozó európai uniós pályázati pályázatok tervezése, megvalósítása volt helyi szinten.

A városgazdálkodás feladataira, önálló városgazda és csoport került felállításra Radva Zoltán vezetésével. A városgazdálkodási csoport kiemelten az előző évek beszerzéseit meghaladva megerősítésre került gépek és szállítóeszközök beszerzésével kapcsolatban a városi hatékony munkavégzés elősegítésére. Megtörtént a város egészségügynek fontos kormányzati átalakítása, amely során a keceli önálló orvosi ügyelet központosításra került. A működtetés átalakításáról tájékoztató kampányt is indított az önkormányzati. A járóbeteg szakellátást a városban a kiskunhalasi Semmelweis kórház szakmai segítségét igénybe véve üzemeltetik, amelynek pénzügyi finanszírozása önkormányzati kötelezettségvállalás keretein belül történik.

Változás történt még a város ivóvíz ellátásában is, mivel a víziközmű vagyon kormányzati kezdeményezés után képviselő-testületi döntések alapján a Nemzeti Víziközmű Zrt. részére került átadásra az ivóvíz és szennyvíz ellátási feladatokkal együtt, ami egy országosan egységes rendszer kialakításához vezetett.
A város időseit és nyugdíjasait a kommunális adó elengedésével és rendezvények szervezésével támogatták. Beszélt arról, hogy mindkét testvérvárosukkal hasznos kapcsolatokat ápolnak és 2023-ban a város évforduló ünnepségen Schawarzenbruck testvér település delegációját látták vendégül.
A városi programokról elmondta, hogy újra megrendezték a hagyományos keceli virágkiállítást, a civil szervezetek által megvalósított feladatokat 62 millió forintos összeggel támogatták, amelyből jelentős részt képvisel a Csendes Ősz Idősek Otthona támogatása 35 millió forinttal és a tűzoltókat 15 millió forinttal segítették. Mindezeken kívül 12 millió forintot kaptak a civil szervezetek, a sportra és a többi egyesületek, alapítványok.

Az önkormányzata a szociális feladatok végrehajtását a szociális háló fenntartását is folyamatosan végezte. A segélyezések tekintetében a lakhatási támogatásokkal rendkívüli támogatások is voltak, mint a köztemetések, a családvédelmi támogatások. A szociális feladatok összességében 35 millió forintot tettek ki a költségvetésben. A fejlesztések tekintetében említette meg a polgármester, hogy a sportegyesületekkel együttműködve átadták a műfüves labdarúgópályát, elkezdődött a városi sportcsarnok teljes felújítása és szeretnének rekortán műanyag futópályát is építeni. Előre szeretnének lépni az utak és járták felújításának tekintetében, melyeket pályázati pénzből vagy, ha szükséges saját erő felhasználásával is ütemezetten érte évről évre végrehajtanak. Megemlítette, hogy a tavalyi évben az ivóvíz hálózat rekonstrukció egy része is megvalósult, amelynél konzorciumban pályáztak Jánoshalmával és Soltvadkerttel és 52 millió forintos projekt összköltséget kaptak, amiből 15 millió forint képezte az önerőt. Ebből az összegből 1200 méter hosszan közművezeték kiváltása történt meg a Szőlő utcában. Megtörtént a közvilágítás fejlesztése is, amelyre 137 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. A településen található 1400 lámpából 850 lámpát tudtak így megújítani. Még mintegy 300 indukciós lámpa van és maradt még 250 lámpa, amelyet majd a másik ütemben szeretnének kicserélni, ha kell akkor önerővel. Most még tapasztalhatók szakasz hibák, amelyet a kivitelező meg fog vizsgálni és kijavít. A belterületi csapadékvíz-elvezetés második és harmadik üteme is megvalósult 280 millió forintos pályázati támogatásból. Energetikai korszerűsítés valósult meg a Szabó Pál Óvoda, az Újfalusi Óvoda, valamint az polgármesteri hivatal épületénél. A Csendes Ősz Idősek Otthonánál átadásra került az étterem, mely 206,9 millió forint pályázati támogatásból valósult meg.

A belterületi kerékpárút kialakítására a Kecel-Imrehegy kerékpárút folytatásával 200 millió forint támogatásból épülhet majd ki egy újabb szakasz a városban. Az önkormányzati épületek energia korszerűsítésére 750 millió forint pályázati támogatást kaptak, amiből a könyvtár, az orvosi rendelő épületei újulhatnak meg. Van egy beadott pályázatuk a Kecel és Császártöltést összekötő kerékpárútra, ami 1,6 milliárd forintos beruházás lenne a 10 km-es szakaszon. tervben van a Soltvadkert irányából bejövő kerékpárút folytatása, ami a piac irányába haladna, majd a Martinovics utca érintésével csatlakozna a Császártöltési úthoz.

A város fenntartási feladatokról elhangzott, hogy a tavalyi évben a rossz időjárási körülmények miatt sérült padokat, lámpatesteket, kidőlt fákat kellett rendezni. Folyamatos volt a lombozás, a elöregedett, kiszáradt fák kivágása, újak ültetése. A tavaszi időszakban 6000 tő egynyári palántát neveltek az üvegházban, majd elültették ezeket a város közterületein. Az év során 25 nemes fát és 200 tő cserjét ültettek el. A balatonmáriai önkormányzati üdülőnél 80 leylandi tuját ültettek el. Az illegális szemétlerakókkal kapcsolatban több alkalommal fedeztek fel olyan helyeket, ahonnan elszállították a szemetet. A soltvadkerti utcánál a fahidat teljesen felújították, valamint parkolóhelyeket bővítettek a központi buszmegállónál 120 négyzetméteren 5 új parkolóval, a Fókusz Takarék és a Dolce Vita között 310 négyzetméteres parkolók építése történt meg a körötte levő terület parkosításával. A külterületi utakat egy használt gréder megvásárlásával tudják elvégezni. A temetőben keletkezett hulladék kezelését és a hulladékgyűjtőknek a kihelyezését a temető főbejáratához vissza és temetőn belül is kezeli az önkormányzat. A temető területet fűnyíróval fűkaszával kezelik és részt vesznek a temető takarítás napon az egyház vezetésével karöltve. Az elmúlt évben 16 külső helyen helyszínen esküvő technikai hátteret biztosítottak, 27 veszélyes fát tudtak kivágni, amelyek átlagos magassága meghaladta a 23 métert. A 2023-as évben megkezdték az úgynevezett Villanyszérű 5 hektáros területén egy közösségi tér kialakítását, ami a Kalocsai utca végén van. Itt kivágták a nyárfákat és 1150 díszfát fognak oda elültetni, a gyerekek részére játszótér, röplabda pálya lesz kiépítve, sőt már aktívan használják is ezt a területet. A városi nagyrendezvényekről elhangzott, hogy hogy áprilisban a városi évforduló alkalmával kétnapos program várja az érdeklődőket, bevezették a retro juniálist, ahol felvonultak Dutrások, volt halászléfőző verseny, birkafőző verseny, szüreti fesztivál, megtartották a virágkiállítást, illetve óév búcsúztató tartottak, mely alkalmával 140 feldíszített traktor vonult végig Kecel utcáin.

Fekete Szabolcs atya

Az eseményen Fekete Szabolcs katolikus plébános mondott asztali áldást, mindenkinek jó étvágyat kívánt a vacsorához és kiemelte a helyi adófizetők komoly közösségi szerepvállalását.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (81 db kép)
MEGOSZTÁS