A Kecskeméti Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás és személyes adattal visszaélés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki – miközben előreutalással többszázezres műszaki cikkeket hirdetett csalárd módon eladásra – maga is vevőként jelentkezett mások kisösszegű hirdetéseire azért, hogy az így megismert bankszámláikra utaltassa a becsapott vevőitől kicsalt összeget. A pénzhez végül úgy jutott hozzá, hogy a vétlen hirdetőktől általa megvásárolt kisértékű áru átvételekor tévedésre hivatkozva a „túlfizetést” készpénzben visszakérte, míg saját hirdetéseinek vevői áru és pénz híján hoppon maradtak.

-Hirdetés-

A vád szerint a szarvasi férfi – az ügy vádlottja – az alábbi módszert találta ki az internetes hirdetéseire jelentkezők pénzének megszerzése érdekében: három férfi személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolatát megszerezve, az adataik jogosulatlan felhasználásával 2021 novembere és 2022 októbere között különböző hirdetési felületeken álprofilokat hozott létre és valótlanul többszázezer forint értékű műszaki cikkeket, mobiltelefonokat és játékkonzolokat hirdetett meg eladásra a vételár előrefizetése mellett. A vádlott a hirdetésekre szerte az országból vevőként jelentkező sértettek részére – a kiléte igazolása és a bizalmuk elnyerése érdekében – a vásárlással kapcsolatos egyeztetések során e-mailben elküldte a más nevére szóló okmányok másolatait is.

A csalóval folytatott üzenetváltás

Ezzel egyidejűleg a csaló férfi maga is vevőként jelentkezett különböző Kecskemét környéki eladók – övénél jóval kisebb összegű – hirdetéseire. A tőlük így megszerzett bankszámlákat ezután a sajátjaként adta meg a csalárd hirdetéseire jelentkező vevőinek annak érdekében, hogy a többszázezres vételárat oda utalják. A vádlott a becsapott vevőitől érkező, nagyobb összegek jóváírásakor a kisebb értékű terméket hirdetőknek utóbb téves utalásra hivatkozott és rávette őket arra, hogy a kifizetett áru átadásakor a „túlfizetést” is adják oda neki készpénzben.

A vádlott üzenetváltása a hirdetésre jelentkező vevővel

Saját hirdetéseinek vevői pedig áru és pénz hiányában hoppon maradtak.

Néhány esetben nem jött be a számítása, mert a csekélyebb értékű terméket hirdető eladó a túlfizetést észlelve az összeget visszautalta a küldő fél – valójában a vádlott áldozatául esett vevőjelölt – bankszámlájára. Előfordult, hogy a trükkbe tudtán kívül bevont hirdető megtagadta a „téves utalás” összegének készpénzben való visszajuttatását, ennek köszönhetően azt a számláján a nyomozók le tudták foglalni és a sértett visszakapta a pénzét. Összesen harmincan estek a vádlott áldozatául, többségük a kára megtérítése érdekében a nyomozás során polgári jogi igényt jelentett be.

Sikeres tranzakcióról küldött üzenetkép

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és személyes adattal visszaélés vétségével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

A csatolt fotókon a sértettek által a csalóval folytatott üzenetváltás látható.

Kecskemét, 2024. január 31.
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség
Sajtóközlemény
Kiemelt kép: illusztráció/canva.com 

 

MEGOSZTÁS
Írta: vira