A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye
 

A Kecskeméti Járási Ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki a felesége által örökölt – és így a felesége különvagyonába tartozó – ingatlan eladásából származó és a bankszámlájára utalt közel 25 millió forintot eltulajdonította. A férfi új párjával további bűncselekményeket is elkövetett. 

-Hirdetés-

A vádirat szerint a kecskeméti vádlott akkori felesége – az ügy egyik sértettje – testvérével együtt örökölt egy ingatlant, amelyet 2021 novemberében értékesítettek. Az ingatlan vételárának a sértettre eső részét, közel 25 millió forintot, a vevő – a férfi és felesége megállapodása alapján – a férj bankszámlájára utalta át. Ezen összeg a polgári jog szabályai szerint a feleség különvagyonába tartozott.

A vádlott a bankszámlájára átutalt és így rábízott pénzt közel egy hónap alatt teljes egészében jogtalanul eltulajdonította úgy, hogy egy részét több részletben, készpénzben felvette, a többit pedig átutalásokkal és bankkártyás fizetésekkel elköltötte. A férfi a pénzből egy másfél millió forint értékű autót is vásárolt magának, amelyet később a feleségének átadott, így az általa okozott kár részben megtérült.

A férfi új párjával – az ügy másodrendű vádlottjával – közösen alapított egy gazdasági társaságot, amely nevében eljárva 2022. február 24. napján üzemeltetés céljából bérbe vettek egy kecskeméti vendéglátóhelyet annak berendezési-, használati tárgyaival, konyhai eszközeivel együtt. A vádlottak azonban a rájuk bízott dolgokból közel négyszáz tételt – így komplett étkészleteket, konyhai edényeket és egyéb konyhai felszereléseket – eltulajdonítottak összesen több, mint egy millió forint értékben.

A vádlottak – akik később házasságot is kötöttek – két kiskorú gyermekkel együtt 2022. december 20. napján úgy jelentkeztek be egy kecskeméti szállodába, hogy a szállásdíj kifizetése nem állt szándékukban, arra lehetőségük sem volt. A pár végül 8 éjszakát töltött a szállodában félpanziós ellátással, amivel közel 700.000 forintos számlát halmoztak fel, de nem fizették ki.

Az ügyészség a vádlottakat sikkasztás és csalás bűntettével, a férfit pedig ezen felül jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével is vádolja és velük szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Kecskemét, 2024. február 1. napján
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség
Fotó: illusztráció/canva.com 

MEGOSZTÁS
Írta: vira