Szemünk az egyik legérzékenyebb érzékszervünk. Ezért semmiképp ne álljunk neki otthon diagnosztizálni magunkat, hanem ha bármilyen rendellenességet tapasztaltunk, akkor keressünk fel szakorvost, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. Ebben a cikkben néhány gyakori szembetegséget és azok tüneteit gyűjtöttük össze, amelyek segíthetnek abban, hogy milyen tünetekre figyeljünk különösen.

-Hirdetés-

 

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya gyulladás igen gyakori a gyulladásos betegségek közül. Ezt okozhatja vírus, baktérium vagy akár az is, hogy a légkondi alatt ülünk huzamosabb ideig. A tünetek és az, hogy fertőző-e a betegség pedig annak megfelelően változhatnak, hogy mi okozta. A teljesség igénye nélkül megjelenhet vörös szem, viszketés, idegentest érzés – mintha valami lenne a szemünkben, égő érzés, váladékozás vagy szemérzékenység.

Szürkehályog

A szürkehályog általában idősebb korban jelenik meg, de előidézhetik egyéb tényezők is, például valamilyen más betegség szövődményeként is kialakulhat. Legjellemzőbb tünetei a lassú és fájdalommentes látásvesztés, homályos látás, fényérzékenység, színek elhalványulása, kettős látás. Jó hír, hogy kezdeti fázisban akár szemüveggel is korrigálható, de előfordulhat, hogy műtétre van szükség, ami ma már egy fájdalommentes rutin eljárás.

Szemszárazság

Ha szemszárazsággal állunk szemben, akkor egész egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő könny, ami miatt a szemfelszín szárazzá válik. Ez lehet gyógyszer mellékhatása, változókorban lévő nőknél igen gyakori, de összességében szinte minden harmadik ember átéli a szemszárazság tüneteit. Ezek pedig a következők: száraz, égő érzés, vörös, szélre különösen érzékeny szem és a viszketés is megjelenhet. A szemszárazság kezelésének egyik leggyakoribb módja a szemcsepp használata, amely pótolja a hiányzó könnyet, és hidratálja a szem felszínét.

Szemárpa

A szemhéj egyik gyakori betegsége a szemárpa. Ezt leggyakrabban az okozza, hogy piszkos kézzel nyúlunk a szemünkhöz vagy por kerül bele. Ilyenkor egy kis göb alakul ki, amely pirosas lehet és folyamatos irritációt okozhat. Érezhetünk olyat is, mintha valami belement volna szemünkbe. Érdemes egy szót ejteni a jégárpáról is, amely legtöbbször a felső szemhéj középső részén alakul ki, aminek kezelésében szinte elkerülhetetlen a műtéti kezelés.

Vegyük komolyan a fenti tüneteket, hiszen az időben és jól kezelt betegségekkel tehetünk azért, hogy sokáig megőrizzük látásunkat és szemünk egészségét.

Fotók: Shutterstock

MEGOSZTÁS
Írta: vira