A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Bajai Járási Ügyészség a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt egy szerb férfival szemben, aki huszonöt török határsértőt akart a furgonja sötét, ablaktalan rakterébe bezsúfolva Németországba szállítani.

-Hirdetés-

A vád szerint a büntetett előéletű szerb férfi – az ügy vádlottja – a megbízóitól telefonon kapott utasítások és gps adatok alapján 2022. május 18-án hajnalban a szerb-magyar határszakasz közelében, egy erdős területen 25 török határsértőt vett fel az áruszállításra kialakított furgonjába azért, hogy Ausztrián keresztül Németországba juttassa őket. A 3 m2-es, ülések nélküli, ablaktalan raktér szellőzése nem volt megoldott, a migránsok a sötét raktérben állva utaztak.  A zárt térbe friss levegő nem szűrődött be, a vádlott élelmet és innivalót nem biztosított számukra.

A csempészautó raktere

A többórásra tervezett, ám a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök intézkedésének köszönhetően végül nagyjából egy órán át tartó szállítás a furgonban összezsúfolódva utazó személyek számára testi-lelki szenvedéssel járt. Vizet az autót megállító rendőröktől kértek.

Az ügyészség a korábbi, Szerbiában történt elítélése miatt visszaesőnek számító férfit az embercsempészés súlyosabban minősülő – a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett – bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről kiutasítását indítványozza azzal, hogy a lefoglalt szállítójármű a magyar állam tulajdonába kerül.

Csempészautó

Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A rendőri intézkedés során készült fotókon a szállítójármű, a raktér, valamint a szállított személyek láthatók.

Kecskemét, 2024. február 12.
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

MEGOSZTÁS
Írta: vira