Sokan panaszkodnak arra, hogy nincs idejük olvasni és a könyvespolcon egyre csak gyarapodnak az elolvasásra váró könyvek. Ebben a cikkben most összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyekkel könnyebben rendszeresíthetjük az olvasást a mindennapi rutinunkban.

1. Tervezzük meg, mint bármelyik másik programot!

-Hirdetés-

Ha szeretnénk többet olvasni, érdemes úgy kezelni ezt a tevékenységet, mint bármely más fontos programot az életünkben. Időt kell szánnunk rá, és tudatosan terveznünk kell, hogy mikor és hol fogunk olvasni! Ebben igazi segítség lehet, ha a naptárba is beírjuk, így biztosan nem fogunk más programot rászervezni és nyugodt körülmények között olvashatunk!

2. Használjuk ki a holtidőket!

A nap során sok olyan apró időszak van, amit észre sem veszünk, hogy ideális lehet az olvasásra. Legyen nálunk mindig egy könyv és használjuk ki a holtidőket! Például tömegközlekedés és várakozás során, vagy ebéd közben is olvashatunk néhány oldalt. Szépen lassan szokássá is válik majd, hogy a könyvet előkapjuk ezekben a pillanatokban – pár hét elteltével pedig már látni is fogjuk, hogy mennyivel több időt tudunk a könyvekre szánni.

3. Képernyő helyett!

Este elalvás előtt válasszunk inkább az olvasást a képernyő helyett! Így nemcsak a képernyő alvásra gyakorolt káros hatásait előzhetjük meg, hanem az olvasás pozitívumait is élvezhetjük. Az olvasás ugyanis segít kikapcsolni az agyat és könnyebben álomba merülni. Az olvasásnak és a képernyő nélküli időnek köszönhetően az alvás minősége sokkal jobbá válik, az éjszakai órák nyugodtabbak és pihentetőbbek lesznek.

4. Nem kell végigolvasni a könyvet, ha nem tetszik!

Sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy ha elkezdenek egy könyvet, akkor azt mindenképp végig is kell olvasniuk, még akkor is, ha amúgy nem élvezik. Ez egy hatalmas tévedés, sőt sok esetben megkeseríti az olvasás élményét! Ha nem tetszik egy könyv bizonyos oldalszám után, akkor egyáltalán nem kell befejezni! Nyugodtan tegyük le és válasszunk egy másik olvasmányt!

5. Egyszerre több könyvet is olvashatunk!

Semmilyen szabály nincs arra vonatkozóan, hogy egyszerre csak egyetlen egy könyvet olvashatunk! Épp ellenkezőleg, érdemes több, különféle típusú könyvet is olvasni párhuzamosan. Mindig a kedvünkhöz és az energiaszintünkhöz igazítsuk az aktuális olvasmányt! Egy könnyed, szórakoztató regény például ideális lehet elalvás előtt, míg egy komolyabb szakkönyvet inkább a reggeli órákban érdemes olvasni.

Kiemelt kép: shutterstock.com

MEGOSZTÁS
Írta: vira