A Kecskeméti Járási Ügyészség kifosztás bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki az otthonában lopta meg vak ismerősét, míg egy másik sértettet húsklopfolóval és sodrófával bántalmazott. A férfinak emellett – vádlott társához hasonlóan – több lopásért is felelnie kell.

-Hirdetés-

A vádirat szerint a többszörösen büntetett előéletű helybéli férfi – az ügy elsőrendű vádlottja – 2023. március 7. napján kecskeméti otthonában meglátogatta vak ismerősét, akit folyamatosan szóval tartott, azért, hogy a beszélgetéssel a figyelmét elterelje. Eközben a vádlott – kihasználva, hogy a mozgását a sértett nem látja – a férfi háta mögül, a kanapé támlájáról elvette ismerőse 40.000 Ft értékű mobiltelefonját.

Az elsőrendű vádlott 2023. január 3. napján szóváltásba keveredett egyik ismerősével, annak kecskeméti lakásában. A vita során a lakásban előbb egy húsklopfolóval megütötte, majd többször meg is rúgta a sértettet, aki a bántalmazások elől kimenekült a lakásból. A vádlott azonban utána ment és a lépcsőházban egy sodróval is megütötte áldozatát, aki az ütéstől megszédült és eszméletét vesztette. A sértett a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket szenvedett.

Az elsőrendű vádlottnak felelnie kell azért is, mert egy helyi autóbuszjáraton – azért, hogy a figyelmét elterelje – beszédbe elegyedett egyik utastársával, majd a beszélgetés során benyúlt a sértett jobb oldali kabátzsebébe és abból kivette a 120.000 Ft értékű mobiltelefonját, az annak tokjában tartott személyigazolvánnyal együtt, majd a buszról leszállt.

Az elsőrendű vádlott nevéhez fűződik még 2 bolti lopás is, amelyekből az egyiket társával, az ügy másodrendű vádlottjával, követett el. A büntetlen előéletű társ egyedül további három bolti lopást is elkövetett. A két férfi minden esetben ugyanazt a módszert alkalmazta, a kinézett tárgyakat ruházatukba, vagy a náluk lévő táskába rejtették, majd megpróbáltak fizetés nélkül kisétálni az üzletből. Sikerrel azonban egyetlen alkalommal sem jártak, mert a boltok biztonsági személyzete minden esetben megakadályozta a lopást.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottat kifosztás és lopás bűntettével, valamint 2 rendbeli lopás és könnyű testi sértés vétségével, míg a másodrendű vádlottat 4 rendbeli lopás vétségével vádolja és ezért elsőrendű vádlottal szemben szabadságvesztés büntetés, míg társával szemben közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

A csatolt, a rendőrség által a helyszíni szemle során készített fényképeken a testi sértés során használt húsklopfoló látható.

Kecskemét, 2024. február 21. napján
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

MEGOSZTÁS
Írta: vira