A Kecskeméti Járási Ügyészség 3 rendbeli nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki három numizmatikai vásáron is lopott a gyűjtőktől régi, nagy értékű aranyérméket.  A férfi 12 darab, összesen közel két és fél millió forint értékű pénzérmét tulajdonított el a három sértettől.

-Hirdetés-

A vádirat szerint a büntetlen előéletű, érmekereskedéssel foglalkozó gödöllői férfi – az ügy vádlottja – a Dunaújvárosban 2022 októberében, a Veszprémben 2023 áprilisában és a Kecskeméten 2023 júliusában tartott numizmatikai vásárokra látogatott. Ezeken az eseményeken az érmegyűjtők megtekintésre, illetve eladásra kiállították az általuk hozott érméket. A vádlott Dunaújvárosban 10 darab, összesen 800.000 Ft értékű egy dukátos aranyérmét, míg Veszprémben egy darab, Mária Terézia korabeli, 810.000 Ft értékű két dukátos aranyérmét lopott el a sértettek kiállító standjáról. Utóbbi érmét az elkövető még aznap egy gyűjtő részére értékesítette, aki azt a tulajdonos részére visszaadta, így az okozott kár megtérült.

A vádlott a kecskeméti vásáron a sértett kiállító standján lévő nyitott fadobozban tárolt 800.000 Ft értékű arany százkoronás érmét úgy lopta el, hogy annak helyére egy hamis érmét tett.

Míg a vádlott őrizetben volt, a felesége a meg nem térült kár összegét, 1.600.000 Ft-ot, a sértettek irányába történő kártérítés érdekében, a nyomozó hatóság részére önként átadta, így a másik két sértett kára is megtérült.

Az ügyészség a férfit 3 rendbeli nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével vádolja és vele szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

A csatolt, a rendőrség által készített fényképeken az egyik sértett által bemutatott, az eltulajdonított egy dukátos aranyérmékkel azonos érme látható.

Kecskemét, 2024. február 22. napján
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

MEGOSZTÁS
Írta: vira