Március elsejétől a 14 év alattiak ingyen, a 14 év fölötti diákok pedig az eddiginél jóval olcsóbban utazhatnak majd az országban. Ennek kapcsán az eduline.hu összegyűjtötte, hogy még milyen kedvezményeket kaphattok diákként.

Utazás, tanulás, szórakozás – ezeken a területeken a diákigazolvánnyal számos kedvezményt vehettek igénybe szerte az országban, de akár még külföldön is.

Utazási kedvezmények

-Hirdetés-

2024. március 1-től minden 14 éven aluli, aki tanulói jogviszonnyal és érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik, ingyenesen utazhat az egész országban.

További változtatás, hogy a 14 éven felüli diákoknak a vármegyebérlet 954, az országbérlet pedig 1890 forintba fog kerülni, amiket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain is elfogadnak majd. Így márciustól a 3450 forintos havi Budapest-bérlet töredékéért tudtok majd utazni.

A MÁV járatain a nappali és esti tagozatos érvényes diákigazolvánnyal 50 százalékos kedvezményt kaptok a menetjegyekre és 90 százalékos kedvezményt a bérletre. Levelező tanrendben az iskola és lakóhely között a menetjegyre kaphattok 50 százalékos kedvezményt.

Ha nappalis vagy estis tanulók vagytok, akkor a diákigazolványotokkal a Volán buszokon 50 százalékos kedvezményt kaptok. Abban az esetben, ha levelezőre jártok, akkor a lakóhely és a tanintézmény között vehetitek igénybe az 50 százalékos kedvezményt.

Könyvtári kedvezmények

A tanulmányaitok során sok segítséget jelenthet, hogy az érvényes diákigazolvánnyal 50 százalékos kedvezményre vagytok jogosultak bérletvásárlás esetén a nyilvános könyvtárban. Így például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a negyedéves 2000 forintba, a fél éves 2700 forintba és az éves bérlet pedig 3900 forintba kerül számotokra. Továbbá a 16 éven aluliak mentesülnek a beiratkozási, illetve az adminisztrációs díjak kifizetése alól.
Az Országos Széchényi Könyvtárban a kedvezményes olvasójegy 1500 forintba kerül, és ugyanennyiért iratkozhattok be egy évre a KSH Könyvtárba is, ami Európa egyik legrégebbi és legnagyobb statisztikai gyűjteménye.

Múzeumi kedvezmények

Bár az országban ezek a kedvezmények nem a diákigazolványhoz vannak kötve, mégis érdemes megjegyezni, hogy az állami tulajdonú múzeumok állandó és időszakos kiállításait is 50 százalékos kedvezménnyel látogathatjátok EGT-állampolgárként 6-tól egészen 26 éves korig.
Emellett pedig az álladó kiállításokat minden hónap egy, a múzeum által kijelölt napján, díjtalanul is megtekinthetitek az előbb leírt feltételek mellett.

Szórakozás

A diákigazolványotok felmutatásával kedvezményt kaphattok az ország legtöbb mozijában, többek között a Cinema Cityben és a Kultik Moziban is.

Bár oktatás nyáron szerencsére nincs, a diákotok akkor is jól jöhet. Az itthoni fesztiválokon is szinte mindenhol kaphattok diákkedvezményt, abban az esetben, ha bérletet vásároltok. A Sziget Fesztivál diákbérletét még részletfizetéssel is megszerezhetitek.

Továbbá számos fürdőben, strandon és edzőteremben is kaphattok kedvezményt a diákotok felmutatásával, ezért mindig érdemes fizetés előtt erre rákérdezni.

Jogosítvány

A mostani szabályok alapján a 20 év alatti fiatalok jogosítványszerzéséhez utólag lehet 25 ezer forint költségtérítést igényelni az Államkincstáron keresztül. Azonban a 2024/2025-ös tanévtől ez megváltozhat. Egy törvényjavaslat szerint ugyanis az állam biztosítaná a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. Bár a javaslatról már szeptember óta tudni, ennek bevezetéséről egyelőre nem közöltek további információkat.

Külföldi utazás

Az európai országokban található nevezetességek és múzeumok egy része kedvezményesen vagy akár ingyenesen is látogatható diákként. Azonban a díjszabások gyakran nem egységesek, ezért érdemes mindig előre tájékozódni az adott helyek weboldalain.

Görögországban például a 25 év alatti EU-tagországból érkező turisták ingyenesen bemehetnek a személyi igazolvány felmutatásával, a 25 év feletti, felsőoktatásban résztvevők pedig diákigazolvánnyal látogathatják meg ingyenesen a látnivalókat.

A francia Louvre Múzeumba pedig ingyenes a belépés minden 18 éven alulinak, és az EU tagországból érkező 18-25 éveseknek.

Érdemes azt is tudnotok, hogy a nemzeti múzeumok állandó gyűjteményei ingyenesek az Európai Unió állampolgárságával rendelkező 26 év alatti fiatalok számára.

Forrás, kiemelt kép: eduline.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira