Miután hetekkel ezelőtt lemondott köztársasági elnöki posztjáról Novák Katalin, 2024. február 26-án, hétfőn megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.

A szavazólapot 147 képviselő vette fel. A 139 érvényes voks közül Sulyok Tamás 134-et kapott, öten nemmel szavaztak, hét érvénytelen szavazat volt.
A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Az Országgyűlés plenáris ülése, miután Sulyok Tamást megválasztották köztársasági elnöknek (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)
-Hirdetés-

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Sulyok Tamás letette államfői esküjét.

Sulyok Tamás március 5-én lép hivatalába, ő lesz a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) gratulál Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnöknek (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben – például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén – a lehető legszélesebb transzparencia híve.

Megválasztása után elmondott beszédében az új államfő, aki az Alkotmánybíróság elnöke, azt ígérte, a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni.
Azt mondta, az állam, a nemzet létének alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítéletektől mentes kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja – tette hozzá.
Sulyok Tamás közölte azt is, számára alapvető fontosságú alkotmányos alapértékek a nemzeti alkotmányos identitás és a népszuverenitáson alapuló államiság

Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak figyelmemre és támogatásomra – hangsúlyozta.

Magyarország köztársasági elnökei 1990-től (Forrás:MTI)
Kapcsolódó cikk
RENDKÍVÜLI HÍR| Lemondott Novák Katalin a köztársasági elnöki tisztségéről, akit Varga Judit is követett
RENDKÍVÜLI HÍR| Lemondott Novák Katalin a köztársasági elnöki tisztségéről, akit Varga Judit is követett
Novák Katalin nyilatkozata: „Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz,...

Forrás: MTI
Fotók: MTI/Máthé Zoltán, Koszticsák Szilárd

 

MEGOSZTÁS
Írta: vira