Sajtóközlemény 

-Hirdetés-

A Kecskeméti Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt két férfival szemben, akik szerte az országban lottózókba betelefonálva az alkalmazottat a főnökre hivatkozva rávették arra, hogy a tét azonnali, személyes kifizetése nélkül vegyen fel számukra fogadást. Ígéretük ellenére a téteket utóbb nem rendezték, céljuk kizárólag a nyeremények megszerzése volt.

A vád szerint a hatvani és a székesfehérvári férfiak – az ügy vádlottjai – 2022 nyarán elhatározták, hogy trükkös csalással tesznek szert rendszeres jövedelemre. Közös ötletük alapján 2022 nyarán véletlenszerűen kiválasztott lottózókat telefonon felhívtak és arra hivatkozva, hogy „a főnökkel meg van beszélve”, „ismerik a főnököt” illetve „törzsvásárlók”, rávették az alkalmazottat arra, hogy az általuk kért értékben fogadásokat vegyen fel anélkül, hogy annak tétjét kifizették volna. A vádlottak valótlanul azt ígérték, hogy rövidesen megjelennek a lottózóban a szelvények rendezése érdekében. Ígéretükkel szemben azonban a nyereményt nem hozó fogadások tétjét nem állt szándékukban utólag megfizetni, arra anyagi lehetőségük sem volt. Nyertes szelvény esetén utóbb megjelentek a lottózóban, hogy a tét közel négyszeresét jelentő nyereményt felvegyék. Ez még úgy is megérte nekik, hogy ekkor a tétet utólag kénytelenek voltak kifizetni.

A vádlottak telefonos útmutatása szerint kiállított fogadási szelvény

Közvetlenül az elfogásukat megelőzően, 2022. augusztus 22-én egy Kecskemét környéki fogadóirodába többször betelefonálva az alkalmazottat tétek felvételére vették rá. A második híváskor azonban a nő már óvatos volt és a csalók által kért 26 db, egyenként 55 illetve 63 ezer forintos tétek helyett fogadásonként csak 300 forintot játszott meg. Mivel ezek a szelvények nyertek, a csalók – nem tudván az alkalmazott óvatosságáról – a vélt 1,5 millió forintos nyeremény felvétele érdekében megjelentek az üzletben, ahol a kecskeméti rendőrök lecsaptak rájuk.

Közel két hónap alatt 12 lottózót sikerült a fenti módszerrel megkárosítaniuk. A kár jellemzően néhány százezer forint volt, több esetben azonban az 1 millió forintot is meghaladta.

Az ügyészség a férfiakat üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja és ezért velük szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

A csatolt fotón a csalók telefonhívása eredményeként kiállított fogadási szelvény látható.

Kecskemét, 2024. március 11.
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Kiemelt kép: illusztráció / canva.com 

MEGOSZTÁS
Írta: vira