Komoly bírságot is kaphatunk, ha megszegjük a szabályokat.

Az erdőben járva sokszor azt gondoljuk, hogy az ,,senki földje”, tehát, amit ott találunk, az a miénk. Van, amit gyűjthetünk, például ilyen a medvehagyma, ám erre is vannak szabályok. Más dolgokat viszont szigorúan tilos hazavinni – írja az Agroinform.

3 dolog, amit tilos hazavinni az erdőből

Agancs
-Hirdetés-

A vadgazdálkodásról és vadászatról szóló törvény értelmében tilos hazavinni az elhullajtott agancsokat. Ezek a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonai. Az agancsok gyűjtését kizárólag erdészeti szakemberek és hivatalos engedéllyel rendelkezők végezhetik, egyéb esetek lopásnak minősülnek. A bírság összege akár 5 millió forint is lehet.

Ásvány

A természet védelméről szóló törvény értelmében a földtani természeti értékek általános védelme illeti meg a földtani, felszínalaktani képződményeket, ásványokat, ásványtársulásokat, ősmaradványokat, így ezeket sem szabad hazavinni. Gyűjteni kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet.

Egyes gombák, zuzmók

Számos gomba- és zuzmófaj védettnek minősül, természetvédelmi értékük 5-10 forint közé esik. Leszedésük komoly kárt okozhat az élővilágban, ha nem vagyunk biztosak egy gomba fajtájában – ez a mérgező gombák miatt is erősen javasolt -, hagyjuk meg az élőhelyén.

Forrás: sokszinuvidek.hu
Kiemelt kép: illusztráció (canva.com)

MEGOSZTÁS
Írta: vira