„Az emberekről és a világról megszerezhető ismereteknek, a művelődésnek a kincsesbányája az anyanyelv.”
(Takács Etel)

A Logopédia Európai Napját 2004 óta ünneplik március 6-án a logopédusok egész Európában annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák a lakosságot a logopédusok munkájáról, a kommunikációs és nyelvi zavarokról, a fejlesztési és terápiás lehetőségekről. A Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye második éve csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez különböző programokkal.

-Hirdetés-

2024. március 4-én Balatoniné Morvai Valéria szurdologopédus tartott egy átfogó online előadást „A plasztik és digitális cumi hatása a kisgyermekkori nyelvi fejlődésre” címmel. Az előadó bemutatta a nyelvi fejlődés szakaszait, majd felhívta a figyelmet a cumizás és a túlzott digitális ingerek negatív következményeire.

2024. március 6-án kerekasztal-beszélgetést szerveztünk Soltvadkerten, ahová a Kiskőrös térségében élő és dolgozó logopédusokat vártuk. Az esemény témája a kommunikáció, a beszéd- és nyelvi terápia eredményei és a más szakemberekkel való sikeres együttműködés tapasztalatai voltak. Nagy Éva tagintézmény vezető meghívására 12 logopédus érkezett a találkozóra, mely a szakmai tartalmakon túl lehetőséget biztosított a mentorok és tanítványaik, régi kollégák örömteli találkozására is.

A Logopédiai Európai Napja alkalmából versmondó videó pályázatot hirdetett a tagintézmény négy kategóriában az óvodások, az általános iskolások (alsó és felső tagozat) és a középiskolások számára. Az eredményhirdetésre április végén kerül majd sor.

 

Az ellátási körzet 16 intézményében bemutató foglalkozásokat tartottak a logopédusok, melynek célja, hogy az érintett szülők és óvodapedagógusok számára betekintést nyújtsanak a fejlesztés folyamatába és gyakorlati tanácsokat adjanak a gyermekek fejlődése érdekében.

A szakszolgálat logopédusai hiszik és vallják, hogy a gyermekek fejlődése érdekében rendkívül fontos a család, az óvodák, az óvodapedagógusok, a logopédusok és a különböző fejlesztő szakemberek együttműködése és csak a közös erőfeszítés hozhat sikert a gyermekek fejlődésében.

Írta, képek: Nagyné Tanács Adrienn logopédiai munkacsoport-vezető

MEGOSZTÁS
Írta: vira