Kecel Város Képviselő-testülete 2024. február 15-én ülésezett. Elsőként Imrehegy Község Képviselő-testületével együttesen megszavazta a hivatal 2024. évi költségvetési határozatát, majd megalkotta a város 2023. évi költségvetésének módosításáról, valamint a 2024. évi költségvetéséről szóló rendeletet.

A város ez évi költségvetésének megtárgyalása ezek után következett Haszilló Ferenc polgármester előterjesztésében. Kiemelte, hogy a város pénzügyi helyzete stabil, hiteltartozása nincs. A költségvetésben a kötelező feladatok biztonságos pénzügyi fedezet mellett szerepelnek.
Az önkormányzat bevételei a sorozatos válságidőszakokat követően – koronavírus, orosz-ukrán háború, rezsi- és inflációs válság – 2023. évben már jelentős növekedést mutattak. A 2024. évi költségvetés is a megnövekedett helyi adóbevételekkel számol, amelyhez hozzájárul az állami támogatások szintén növekvő összege.

A költségvetésben a hangsúlyt a kiegyensúlyozott gazdálkodásra helyezték. A létszámgazdálkodásban és költséghatékonyságban Kecel Város Önkormányzata minden évben jól teljesít, szinte minden ágazatban tartani tudja az államilag finanszírozott létszámkereteket és a betervezett kiadási kereteket.
-Hirdetés-

Az új költségvetési évre is a tavalyi gazdasági folyamatokból várható bevételeket terveztek az új bér- és működési költségek mellett. A költségvetésből származó többletet sajáterős-beruházásokra és tartalékképzésre fordították. A tervek között szerepeltek gépvásárlások, futópálya-kialakítás, öntözőrendszer, parkoló kialakítás, járdaépítés, kerékpárút-felújítás, bérlakások felújítása, infrastruktúra-fejlesztés 14 fejlesztési céllal és igen jelentős, 90 millió forintos önerővel (az általános működési tartalék 110 millió forint).  
A költségvetés sajáterős-beruházásait a képviselő-testület nem hagyta jóvá, azokat egyedi testületi döntésektől tette függővé, a sajáterős-beruházások helyett egy azonos összegű beruházási tartalék keret képzésével.
Reményeik szerint az év folyamán ezek a beruházások is megvalósulhatnak az EU TOP-Plusz támogatások kivitelezése mellett, melyekre a támogatási összeget az állami költségvetés már átutalta részükre önkormányzati energetikai felújításokra: az egészségház és a könyvtár teljes felújítása történik a közeljövőben.

  • A testület elfogadta a középtávú tervezésről szóló határozatot, melynek lényege, hogy az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletből fakadó tartozása nincs, és nem is tervezi hitel felvételét.
  • Módosította a város médiáját üzemeltető cég elnevezését, az új teljes cégnév: KECEL-MÉDIA Nonprofit Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság.
  • Jóváhagyta a bölcsőde nyári nyitvatartási rendjét, és döntött az óvodai jelentkezések időpontjáról, heti és éves nyitvatartási rendjéről.
  • Jóváhagyta a polgármester 2024. évi szabadságütemezését és cafetériája éves keretösszegét.
  • Megtárgyalta és elfogadta a Hivatal 2023. évi tevékenységéről szóló jegyzői beszámolót.

A képviselő-testület február 19-i rendkívüli ülésén magánjellegű okra hivatkozva lemondott dr. Agócs Ákos képviselő, a Kulturális, Sport és Idegenforgalmi Bizottság elnöke. A ciklus hátralévő részében új választás már nem lesz, a 2019-es választásokon a következő legtöbb szavazatot szerzett jelölt foglalhatja el a megüresedett képviselői széket.

Forrás, kiemelt kép: Keceli Hírek

MEGOSZTÁS
Írta: vira