A Kiskunhalasi Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki három éven át „kristály” fantázianéven árult tudatmódosító szereket Kiskunmajsán, amelyből közel nyolcmillió forintot keresett. A férfi kiterjedt vevői körében több kiskorú személy is beletartozott.

-Hirdetés-

A vádirat szerint a kiskunmajsai férfi – az ügy vádlottja – 2019-ben kezdett tudatmódosító szereket értékesíteni. A vádlott az értékesítendő anyagokat por, illetve törmelék formájában vásárolta meg, majd azt lakóhelyén a fogyasztók igényeinek megfelelő mértékű adagokra osztotta és alufóliába, ún. pakkokba, csomagolva értékesítette. A férfi „kristály” fantázianéven forgalmazta, a hatóanyaga alapján részben kábítószernek, részben új pszichoaktív anyagnak minősülő, termékeit.

Az elkövető igen kiterjedt vevői kört épített ki a városban. 18 vevője volt, legtöbbjük ráadásul állandó vásárló. A vevői között több kiskorú személy is volt, közülük háromról a férfi is tudta, hogy még nincsenek 18 évesek. A sok vevő közel nyolcmillió forintos jövedelmet eredményezett a vádlottnak.

A vádlottnál tartott kutatás során lefoglalt készpénz

A férfi a tudatmódosító szereket jellemzően lakóhelyén értékesítette. Itt a bejárati kapuban fogadta a vevőit, akiktől előbb elkérte a pénzt, majd a kerítésen keresztül kiadta a pénznek megfelelő adagot tartalmazó pakkot, amely ára a szer típusa és mennyisége függvényében 1.000-40.000 forint között volt. A férfi a vásárlásokkal kapcsolatos telefonos egyeztetések során is igyekezett óvatosan eljárni, ugyanis az illegális szer típusát és mennyiségét is álnevekkel illette.

A kiskunhalasi rendőrök 2022. június 29. napján elfogták és őrizetbe vették a férfit, akinek a lakóhelyén tartott kutatás során az értékesítésre váró kábítószereken túl, azok terjesztéséhez használt digitális mérleget és műanyag tasakok, valamint jelentős mennyiségű készpénzt, továbbá ékszereket és különböző műszaki cikkeket foglaltak le.

A vádlottnál tartott kutatás során lefoglalt értékesítésre előkészített pakkok

Az ügyészség a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló férfit kábítószer-kereskedelem bűntettével, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, valamint 18. életévét be nem töltött személynek, csekély mennyiségű új pszichoaktív anyag átadásával elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja. Ezért vele szemben szabadságvesztés büntetés és pénzbüntetés kiszabását, valamint a bűnös úton megszerzett teljes vagyon erejéig vagyonelkobzás alkalmazását indítványozzák. A vádlott bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

A rendőrség által a vádlott lakóhelyén készített kutatás során készített képeken a lefoglalt értékesítésre előkészített alufóliapakkokba csomagolt kábítószer és a lefoglalt készpénz látható.

Kecskemét, 2024. április 4. napján
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 

MEGOSZTÁS
Írta: vira