Zenei csemegék és sztárfellépők a kecskeméti Hírös Agórában

Cziffra György, a 20. század egyik legnagyobb zongoraművésze szabad lélek volt, aki nem ismert határokat sem a művészetben, sem az országok között. Az emlékére rendezett koncert az ő szellemét idézi: bátor és örömteli kalandozás a műfajok között, mindig a legmagasabb színvonalon.

-Hirdetés-

Cziffra már 30 éve nincs közöttünk, de tündöklő tehetségének emléke ma is eleven. Művészete, élete és munkássága előtt tiszteleg az az öt állomásos koncertsorozat, amelynek első hangversenyére Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális Központban kerül sor 2024. május 3-án „A ZENE SZABADSÁGA – Cziffra György emlékkoncertek Balázs Jánossal” címmel.

Az eseményen Cziffra György klasszikus zenei örökségét Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje idézi fel. Sokan tudják, hogy Cziffra György jó ideig bárzongoristaként is működött, így pályafutásának ez a műfaj is a fontos része. Erre emlékezve Gubik Petra Junior Prima-Díjas színművész az 1950-es évek pesti lokáljainak hangulatát varázsolja a színpadra. Cziffra cigányzenész családból származott – édesapja sikeres cimbalmos volt – a cigány zenei gyökerek nagy hatást gyakoroltak a klasszikus zeneművészeti kiteljesedéséhez. Ezt a gazdag, és máig rendkívül népszerű világot Sárközy Lajos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekara képviseli ezen az estén a Hírös Agórában.

„Ahhoz, hogy nagy gondolatok, furcsa démonok, alkotó eszmék világát életre keltsem, tökéletes technikai tudásra van szükségem. Erre törekszem. A virtuozitást mindig eszköznek éreztem ahhoz, hogy a művek lényegét kifejezhessem…” – nyilatkozta egyszer Cziffra György. Akik ellátogatnak az emlékkoncertre, meggyőződhetnek róla, hogy e tekintetben a fellépő művészek Cziffra nyomdokait követik. A kecskeméti premier után a koncertsorozat további állomásai: Pécs (május 8.), Győr (május 10.), Debrecen (május 24.) és Szeged (május 30.).

A Cziffra György emlékkoncertek annak a rendezvénysorozatnak a részét képezik, melynek fővédnöke Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, és amelynek kiemelkedő eleme lesz az év végén megnyíló, több külföldi helyszínen is bemutatkozó Cziffra Vándorkiállítás. Igazi különlegesség lesz a Cziffra György előtt tisztelgő Országos Bárzongorista-verseny is, amelynek a budapesti Gerbeaud Cukrászda ad otthont 2024. június 10–11-én.

Változatosság, nyitottság és mindig igazi művészi élmény – ez Cziffra György szellemisége. Ünnepeljük együtt kiemelkedő zongoraművészünket, a legnagyobb magyarok egyikét!

Jegyek megvásárolhatók: https://www.jegy.hu/

 

MEGOSZTÁS
Írta: vira