Április 18-án Trux Béla történelmiregény-író volt a csengődi könyvtár vendége. Az író a keresztes háborúk, a magyar őstörténet és az Árpád-ház korának kutatója. Regényeiben, novelláiban többnyire ezt az időszakot dolgozza fel.

Ez alkalommal negyedik és ötödik osztályos tanulóknak szólt az előadása, mely elsősorban az olvasás és a történelem megkedveltetésére irányult.

-Hirdetés-

Az író – aki a Történelmiregény-írók Társaságának alapító tagja – interaktív előadásában igyekezett ráirányítani a figyelmet arra, miként gazdagítják életünket a könyvek, miért jó olvasni és, hogy milyen veszélyei vannak az internetről való tájékozódásnak. Előadásában a dolgok internete vagy a diáknyelv témáját éppúgy érintette, mint az emberi jogokét.

A torony titka című regénye – melynek főhőse három gyerek – a lovagok és várkisasszonyok világába utaztatja olvasót. Trux Béla vetített képek segítségével magyarázta el egyebek mellett azt is, hogy a középkori várak szuroköntő nyílása miként különböztethető meg a garderobe-tól, és hogy a vártorony milyen részekből állt. A várháborúkról és a lovagi fegyverzetről nemcsak beszélt, de egy kardot be is mutatott az érdeklődő gyerekeknek, akik az előadáson a könyvszerkesztésről és -kiadásról is hallhattak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS