„Kutasd a múltad!” címmel pénteken kezdődött az a három alkalmas csengődi előadássorozat, melyen dr. Gyenesei József levéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára igazgatójának közreműködésével pillanthatnak bele az érdeklődők múltjuk feltárásának titkaiba.

-Hirdetés-

 

A Magyar Nemzeti Levéltár – amely közgyűjtemény, közigazgatási feladatokat ellátó és tudományos-kulturális intézmény is – programsorozatának célja, hogy a magyar nemzeti értékek őrzőjeként megismertesse a kistérségekben élőket a levéltári, a helytörténeti és a családfakutatás alapjaival, s hogy népszerűsítse és bemutassa az ehhez kapcsolódó online kutatási lehetőségeket.

Ezúttal a levéltár mint tudományos műhely működésébe pillanthattak bele a jelenlévők. Megtudhatták, hogy ebben a közgyűjteményünkben mintegy tízezer folyóméternyi anyagot őriznek, majd részletesen megismerkedhettek az egyes dokumentumtípusokkal, melyek néhány kivétellel csengődi vonatkozásúak voltak. Kiderült, hogy az iratokat egyebek mellett formájuk vagy kibocsátójuk alapján osztályozhatják, s hogy a lajstromok, tervrajzok, térképek éppúgy sok információval szolgálnak a múltunkról, mint a képeslapok, fényképek vagy a gyászjelentések. A résztvevők a vetített képeken bemutatott régi iratokat nyomtatott formában is kézbe vehették. A dokumentumok tanúskodnak arról, hogy például 1934-ben hány fillér helypénzt kellett fizetni a csengődi hetipiacon a sovány sertés vagy a tömött szárnyas árusításáért, milyen volt a szőlőtermés 1947-ben vagy hogyan ábrázolták Csengőd pusztát egy 18. század végi térképen. Régi újságcikkek, s a filmhíradó 1959. szeptemberi csengődi tudósítása is a közönség elé tárult. Mindemellett a csengődi helytörténeti klub vezetői, Hegyi Zsuzsanna és Földi István saját kutatásainak, a hallgatóság pedig személyes élményeinek megosztásával is gazdagította az alkalmat.

A rendezvénysorozat következő részének – melyre április 26-án 15 órától kerül sor – a családtörténet-kutatás lesz a fő témája, a záróelőadás pedig egy héttel később a helytörténet-kutatás hagyományos és elektronikus forrásait tárja az érdeklődők elé.

Az ingyenes programsorozat a Petőfi Kulturális Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára támogatásával, közreműködésével valósulhat meg. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS