Számos más területhez hasonlóan az építészet is jelentős változásokon esett át az elmúlt időszakban. Ennek egyik előnyös következménye, hogy ma már sokkal költséghatékonyabban tudsz építkezni. A másik, hogy számos, korábban nem elérhető opció alakult ki, amelyek a kreativitásoddal párosulva egyedi megoldásokat eredményezhetnek.

-Hirdetés-

Az egyik legpraktikusabb megoldás, ami a csináld magad építészet során használható, az a beton blokk. Amikor ezt a kifejezést látod, olyan építőanyagról van szó, amely cement, homok, víz és kavics, vagy más adalékanyagok felhasználásával készül. Ezdeket formába, úgynevezett beton blokk sablon elembe öntik, így jönnek létre a különböző egyedi tömbök, forma, szín és méret tekintetében.

A beton blokk egyre inkább elterjedt megoldásnak számít Magyarországon is, ez pedig azért van így, mert ez az építőanyag számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ezek egyike, hogy ezek az elemek tartósak, szilárdak, ilyen módon pedig ellenállnak a tűzzel és az időjárási viszontagságaival szemben is.

A blokkok használata könnyű, ennek köszönhetően az építkezés gyorsan haladhat, egyben többféle méretben, színben, formában léteznek, ennek köszönhetően pedig az ipari és a lakossági építészetben egyaránt jó megoldásnak számít.

A beton blokkok használata különösen jó megoldás, ha korlátozott a költségvetésed, ez ugyanis egy viszonylag olcsó építőanyagnak számít. Mivel a hőszigetelő tulajdonsága kifejezetten jó, ezért energiahatékonyság tekintetében is is hasznos, hiszen a használatával jelentősen tudod csökkenteni a fűtési költségeket.

Amit még érdemes megemlíteni, az a széleskörű felhasználási terület. A beton blokkok használhatók így falak építéséhez gazdasági épületeknél és családi házaknál egyaránt. Se támfalak, garázsok, kerítések, sőt sok esetben kandallók és kemencék is épülhetnek ezen anyagok felhasználásával.

Tudnivalók a sablonokról

Noha a kereskedelmi forgalomban is elérhető a beton blokkok számos formája, változata, de egy sablon használatával otthon, te magad is megalkothatod a saját igényeidnek megfelelő blokkot. Ez nem egy komplikált folyamat, néhány lépésben elvégezhető.

Első lépésben a betont bele kell önteni az elkészített sablonba, majd elsimítjuk, hogy egyenletes legyen. A következő fázis a vibrálás, hogy eltávolítsuk belőle a légbuborékokat, majd hagyjuk megkötni magát a betont.

A sablonok használata számos előnyt biztosít. Így, például ilyen módon egyszerűbb és gyorsabb lesz a beton gyártása, pontosabb és egyedi méretű és formájú elemeket hozhatsz létre. Költséghatékonyabb megoldás, mint ha egy üzletben, lerakatban vásárolnál blokkokat.

Ezeknek a sablonoknak többféle típusa létezik, érdemes ezeket is áttekinteni, mielőtt döntést hoznál arról, hogy te magad öntesz otthon beton formát. Az egyik típus a fix sablon, amelyet csak egy konkrét méretű, formájú blokk gyártására használható fel, ezért korlátozott a felhasználhatósága.

Emellett, vannak állítható sablonok is, amelyeket már többféle formájú és méretű blokkok előállítására használhatjuk fel, illetve léteznek speciális sablonok is, amelyek különleges, íves, esetleg sarok beton blokkok gyártására használhatók fel.

Mint a fenti összefoglalóból is meggyőződhettél róla, a beton blokk egy korszerű, sokoldalú építési forma, amit mindenképp érdemes megfontolni, ha otthon, te magad kívánsz elvégezni kisebb építési munkákat. Ugyanakkor, komolyabb építkezések esetén mindig kérd ki szakemberek segítségét is.

Fotó: Pixabay

MEGOSZTÁS
Írta: vira