Tavasszal is bukkanhatunk a tojásból frissen kikelt, 20 Ft-os méretű mocsári teknősökre, annak ellenére, hogy elvileg augusztus-szeptemberben kelnek ki a tojásból. A mocsári teknős rendszerint júniusban rakja le a tojásait a víztől meglepően távol, több száz méterre. A kisteknősök nagy része augusztus-szeptemberben kel ki, de előfordul, hogy a tojásban töltik a telet és csak tavasszal kelnek ki, ha elég meleg már az idő.
Ezért fordulhat elő, hogy tavak, holtágak környékén most is bukkanhatunk aprócska páncélosra. Semmiképpen se vigyük haza a kerti tóba, mert védett faj! Alapvetően megmenteni sem kell, az ösztöne elviszi őt a vízhez.
Ha úton találunk rájuk, azzal mindenképpen segíthetünk, ha elvisszük őket onnan a legközelebbi természetes vízhez. Mivel akkorák, mint egy 20 Ft-os, még gyalogosan is könnyen rájuk lehet taposni, ha nem vesszük észre. A mocsári teknősök élete azonnal egy hosszú, veszélyes meneteléssel kezdődik, amely sokuk számára hamar véget is ér. Túlélési esélyeiket javíthatjuk, ha az úton történő gázolástól, eltaposástól megmenekítjük őket.
 
Fotó: Kiss Mónika
Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS
Írta: vira