Tavaly hagyományos májusfa állítást és “pikniket”, az idei évben azonban már igazi majálist rendeztek Kaskantyún. A falu közönsége a csapadékvíz tározó környezetében “vert sátrat”, ahol főző-és gyermek horgászversenyt is hirdetett Kaskantyú Község Önkormányzata. De további tartalmas közösségépítő programokkal is készültek, melyek sorából ezúttal sem maradt ki a faültetés, és természetesen a rendezvény végén májusfa állításra is sor került. Az erős szél ellenére is nagy érdeklődés övezte a rendezvényt.

Sok család látogatott ki a tóhoz május 1-jén 
-Hirdetés-

„Tavaly valósult meg a csapadékvíz elvezetése és megtartása beruházás Kaskantyún, mely lévén ezt a 3 hektáros vízfelületet tudtuk létrehozni. Ez egy igazán hosszú folyamat volt, aminek még nincs vége. Sok évvel ezelőtt ezen a területen még egy szemétdomb állt. Már akkor volt egy uniós projektünk, a szeméttelepek rekultivációja, mely kapcsán leválogattuk a szeméttelep tartalmát, becsomagoltuk, lefedtük földdel. Itt látjuk mellettünk ezeket a kék monitoring kutakat, melyekkel éves, rendszeres vizsgálattal figyeltük a talajvíz szennyezettségét. Jól sikerült a projekt, mert tökéletes mind a felszíni, mind a talajközeli vizeink minősége. Majd egy TOP pályázati támogatással be tudtuk fejezni ezen projektünket, de vannak további terveink is. Szeretnénk ezt a környezetet minél zöldebbé, minél szebbé tenni. Egy olyan kis faunát kívánunk itt kialakítani, ami a szemet is gyönyörködteti, ugyanakkor szabadidős és közösségi események helyszínéül is szolgálhat. Szeretnénk majd egy sétányt is kialakítani itt, padokkal, hogy ki lehessen ülni a vízpartra, illetve pavilonokat is telepítenénk a területre” – mesélte Újházi Zsolt polgármester.

Élettel telt meg a part

„Azt szeretnénk, ha a lakosság is magáénak érezné ezt a területet. Kaskantyú életében az ekkora felületű nyílt víz egy nagyon izgalmas és új lehetőség. Ehhez szerettük volna kötni a mai témát. Szerettük volna felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy sétálják körbe a tavat – ami veszélyes és egyben csodálatos is -, mert meg kell tanulniuk ezt a környezetet kezelni” – tette hozzá. 

A csapadékvíz tározóban láthatunk két szigetet is, melyek Nemzeti Parkos területek. A nőszirom nyílik itt, míg a másik szigeten egy lepke él szimbiózisban egy csigával, ezért nincs összeköttetés a parttal 

Kaskantyú Község Önkormányzata és a Kaskantyú Községért Közalapítvány hirdette és szervezte meg a majálist a falu határában. Húsznál is több kisgyermek szállt versenybe, azonban az időjárás nem volt a legoptimálisabb. Azonban egy gyermek sem tért haza üres kézzel, hiszen mindannyian kaptak emléklapot, illetve ajándékba egy zsebpecát. 

Húsznál is több gyermek pecázott
A gyermek horgászverseny eredményei: 
  1. helyezett: Vincze Kinga (egy orsós teleszkópos horgászbotot kapott) 
  2. helyezett: Mezei Máté (ajándéka egy horgászláda volt) 
A gyerekek a csekély horgászsikerek ellenére is izgatottan várták az eredményhirdetést

Érkezéskor három darab facsemetével lehetett benevezni a főzőversenybe, melyhez az önkormányzat igyekezett a legjobb minőségű halat biztosítani. Összesen 8 főzőhelyszínen főttek a halászlevek. A verseny érdekessége volt, hogy nem állítottak fel zsűrit, hanem egymás főztjét kóstolták meg, majd véleményezték. A legügyesebbek egy-egy bográcsot kaptak ajándékba. 

A halászléfőző verseny eredményei: 
  1. helyezett: Vincze Gábor
  2. helyezett: Martinkó János és Takács János 
  3. helyezett: Bránya Tamás 
A díjazottak (b-j): Bránya Tamás, Takács János és Martinkó János, Vincze Kinga és édesapja: Vince Gábor
Többeket az önkormányzat is vendégül látott

Idén a tó melletti dombon került felállításra a májusfa, melyet színes szaténszalagokkal díszítettek fel. 

Nagy volt az öröm

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (114 db kép)
MEGOSZTÁS