A keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház április 8-án „A magyar nemzet kincsei” előadássorozat „Temetés és pompa a török hódoltság korában” című előadásának adott otthont. Dr. Bódai Dalma, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Thurzó György temetésén keresztül kalauzolta végig a hallgatóságot a 16-17. századi magyar temetkezési szokások rejtelmeibe.

Dr. Bódai Dalma bemutatta, hogy a halotti szertartások milyen tárgyakkal és szimbólumokkal gazdagodtak. A temetkezési tárgyak között gyakran megtalálhatóak voltak a személyes ékszerek, fegyverek és vallási jelképek, melyek az elhunyt társadalmi helyzetét, hivatását és hitét tükrözték. A halotti menet résztvevői is fontosak voltak, hiszen a különböző rétegeknek ugyancsak megvolt a szimbolikus jelentése.

-Hirdetés-

 A temetési szertartások megszervezése hosszú időt vehettek igénybe, néha több hónapot is, ami a bonyolult protokollok és a társadalmi elvárások miatt volt. A korabeli emberek gyakran nem voltak tisztában a temetés pontos menetével, ezért a szertartások szervezése gyakran improvizációra, a hagyományokra, illetve más hasonló rangú egyének temetési feljegyzéseire támaszkodott.

Az előadó kitért a muzeológusok, történészek munkájára is, akik régészeti leletek, korabeli írásos források és festmények alapján rekonstruálják a múlt történéseit. Ezek a kutatások segítenek megérteni, hogy az adott kor emberei hogyan élték mindennapjaikat és miként tekintettek a halálra, és milyen hagyományokat őriztek meg vagy alakítottak át az idők során.

Az program végén Dr. Bódai Dalma kérdéseket is fogadott, melyek során a közönség még mélyebben foglalkozhatott a témával, és tudhatott meg többet a török hódoltság korának temetkezési szokásairól.

A rendezvény a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével valósult meg.

Szöveg, képek: Keceli Hírek

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira